Izrael minden idők legjobb amerikai helikoptereit szerzi be

A CH-53K az amerikai kormány által valaha épített legjobb teljesítményű helikopter.

Az aláírt megállapodás szerint a helikopterek első szállítását 2025-re tervezik – írja a Southern Maryland Chronicle.

Az amerikai tengerészgyalogság hosszú távú logisztikai támogatásának gerinceként a CH-53K elsősorban az izraeli különleges erők műveleteit fogja támogatni, valamint olyan platformot biztosít az Izraeli Védelmi Erők számára, amely rendelkezik a sebességgel, a biztonsággal és a bruttó tömeggel, amely alkalmas az összes küldetés támogatására, beleértve a csapat- és teherszállítást, valamint a keresést és mentést.

A döntés egy többéves tárgyalási folyamatot zár le. A King Stallion több képességet és a legújabb technológiát kínálta a versenytársakhoz képest. Ez idő alatt a PMA-261 többször is vendégül látta az izraeli légierő vezetését, akik a helikopterek összehasonlítása során tájékozódási repüléseket és repülési értékeléseket végeztek az izraeli légierő pilótáival és beszerzési szakembereivel.

A CH-53K King Stallion program a kezdeti üzemeltetési tesztelési és értékelési szakaszban van, és a tervek szerint 2022 elején éri el a kezdeti üzemeltetési képességet, az első flottatelepítés pedig 2024-ben.

Miért az izraeli Merkava a valaha gyártott egyik legjobb harkocsi?

A Merkavát („Szekér”) néven először 1979 májusában mutatták be. Az új páncélos nem hasonlított semmihez, amit más hadseregek, különösen az Egyesült Államok és a Szovjetunió korábban használt volna.