Győztek a bíróságon a keresztény cukrászok a meleg aktivistával szemben

Egy melegjogi aktivista hét éven át perelt egy keresztény házaspárt, akik megtagadták, hogy „támogassuk a melegházasságot” feliratot rakjanak egy tortára. 

Gareth Lee még 2014-ben indított jogi eljárást, miután egy keresztény vezetésű belfasti cukrászda megtagadta tőle a „Támogassuk a melegházasságot” feliratú torta elkészítését – írja a BBC News.

Az Ashers családi vállalkozás szerint a felirat ellentétes keresztény hitükkel.

Az Európai Bíróság nem fogadta be Lee ügyét, mondván, hogy nem merített ki minden lehetőséget az Egyesült Királyság bíróságain.

A belfasti férfi azzal érvelt, hogy a pékség szexuális irányultsága és politikai meggyőződése miatt diszkriminálta őt azzal, hogy megtagadta a megrendelésének teljesítését.

Az eredeti ügyét és az azt követő fellebbezését megnyerte a brit bíróságokon, de 2018-ban az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága nem értett egyet az alsóbb fokú bíróságokkal, és a pékség javára döntött.

Lee ezután az Emberi Jogok Európai Bírósága elé vitte az ügyét, ahol hét bíró vizsgálta meg, akik többséggel úgy döntöttek, hogy az ügyet el kell utasítani.

A régóta húzódó vita a vallásszabadsággal és a diszkriminációs joggal kapcsolatos kérdéseket vetett fel.

Csütörtöki döntésükben a bírák azt mondták, hogy az ügyet azért nem tárgyalhatják, mivel Lee nem hivatkozott az Emberi Jogok Európai Egyezménye szerinti jogaira „a brit bíróságok előtt folyó belföldi eljárás egyetlen pontján sem”.

A bírák úgy döntöttek, hogy ahhoz, hogy egy panasz elfogadható legyen, „az egyezményben foglalt érveket kifejezetten vagy érdemben fel kell vetni a hazai hatóságok előtt”.

A két keresztény pék közeli családi barátja, akik a diszkriminációs perbe keveredtek, miután megtagadták a „melegházasságot támogató” torta sütését, azt mondta, hogy a pár „megkönnyebbült és boldog”, hogy a hétéves „megpróbáltatásnak” vége – számolt be a Daily Mail.

‘Az Európai Bíróság világossá tette, hogy ez az elfogadhatatlansági határozat [az ügyben] a végleges döntés, így az út végére értünk. A családot ez az ügy már [közel nyolc] éve nyomasztja, de mindvégig nyilvánosan és magánéletben is nagyon szorosan ragaszkodtak keresztény hitükhöz, és ez vigasztalta őket. Magánemberek, és ez nem volt könnyű számukra, ahogy azt el lehet képzelni, de tudták, hogy nem tettek semmi rosszat. Tudták, hogy nem tettek semmi törvénytelent, és az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága igazolta őket, és a mai strasbourgi ítélet ismét igazolta őket”

– nyilatkozta Simon Calvert, a házaspár barátja és egy keresztény jogi szervezet vezetője.

A német katolikusok szembemennek a pápával és megáldanák a melegházasságot

Szakértők szerint egyre nagyobb az esélye, hogy a melegházasság kérdése történelmi szakadáshoz vezethet a katolikus egyházban.