Felmentették a szexuális visszaélés vádja alól a volt New York-i kormányzót

Ejtették a szexuális bűncselekmény miatti vádat a volt New York-i kormányzó ellen, mert az illetékes ügyész szerint nem tudja bizonyítani, hogy Andrew Cuomo illetlenül ért hozzá egykori asszisztenséhez.

A feljelentő Brittany Commisso, a vádhatósági bejelentést követően közzétett kedd esti állásfoglalásában úgy fogalmazott: mindez jól szemlélteti, hogy az áldozatok miért választják a hallgatást a hatalmasokkal szemben.

„Újbóli áldozattá válásom hervasztó tapasztalata, hogy nem sikerült bűntetőeljárást indítani egy sorozatos szexuális zaklató ellen, ismételten szomorúan szemlélteti, hogy az áldozatok miért félnek felszólalni, különösen a hatalmi pozícióban lévő emberek ellen” – olvasható Commissónak a Times Union of Albany című helyi hírlapnak eljuttatott közleményében.

„Mikor fogják a hangunkat egységesen elfogadni? Hol tudjuk megvédeni a jogainkat? Sajnos mindez csak újabb példája annak, hogy hol kell jobban teljesítenie a büntető igazságszolgáltatásnak” – hangsúlyozta.

„A befolyásos kormányzati tisztségviselők szexuális bűncselekményeitől csendben szenvedő áldozatoknak, akik azon tanakodnak, mi lesz velük, ha elmondják az igazat azt üzenem: ne tántorítson el titeket mindaz, ami velem történt, hogy felemeljétek szavatokat” – fűzte hozzá.

David Soares, a New York állam fővárosa, Albany kerületi ügyésze kedden kérte az illetékes városi bíróságot, hogy szüntesse meg az eljárást a demokrata párti Cuomo ellen. Soares, aki egyébként szintén demokrata párti, azzal érvelt, hogy bár Commisso együttműködő és szavahihető volt, nem tudnák kétséget kizáróan bizonyítani a vádat. Mindemellett hozzátette, hogy mélységesen nyugtalanítónak tartja a Commisso által elmondottakat.

Cuomo végig tagadta az ellene felhozott vádakat, és egyelőre nem nyilatkozott a fejleményeket illetően.

A 63 éves politikus ellen benyújtott büntetőfeljelentés szerint Cuomo „szándékosan és jogtalanul, erőszakkal tette a kezét áldozata blúza alá. és az intim testrészeire”. Az eset állítólag a kormányzó hivatalos rezidenciáján történt.

A demokrata párti politikus augusztusban mondott le, miután egyre többen vádolták meg szexuális zaklatással. Cuomo akkor azzal védekezett, hogy senkit nem akart megbántani, egyúttal vitatta, hogy az ellene megfogalmazott vádak a bíróságon is megállnák a helyüket.

A CNN kirúgta Chris Cuomót, a lemondott New York-i demokrata kormányzó öccsét

Chris Cuomo már májusban beismerte, hogy tanácsokkal látta el bátyját és munkatársait, megpróbált lejárató információkat gyűjteni az egyik vádló ellen.