Az oroszok már Kazahsztánban vannak

A Moszkva vezette „békefenntartó” szövetség a tüntetők, a rendőrség és a hadsereg közötti erőszakos összecsapások közepette érkezett az országba.

Orosz hírügynökségek szerint orosz ejtőernyősök érkeztek Kazahsztánba a Moszkva vezette katonai szövetség „békefenntartó” missziójának részeként, hogy segítsenek az elnöknek visszaszerezni az ország feletti ellenőrzést.

Kazahsztán elnöke, Kaszim-Jomart Tokajev szerdán késő este kérte a beavatkozást a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől (KBSZSZ) – az Oroszország, Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán alkotta szövetségtől -, és azt gyorsan jóvá is hagyták.

A beavatkozásra akkor került sor, amikor Kazahsztánban folytatódnak az erőszakos összecsapások a tüntetők, a rendőrség és a hadsereg között.

Az áldozatok számáról kevés megbízható információ áll rendelkezésre, de a helyi hírügynökségek az ország legnagyobb városában, Almatiban a rendőrség szóvivőjét idézték, aki szerint több tucat ember halt meg a kormányépületek elleni támadások során.

Almati város hatóságai csütörtökön közölték, hogy a rendőrség és a biztonsági erők 353 alkalmazottja sérült meg, és 12-en meghaltak — írja a The Guardian.

Csütörtök reggel lövések dördültek el, amikor a csapatok behatoltak Almati főterén. Több páncélozott személyszállító jármű és több tucat gyalogosan mozgó katona érkezett csütörtök reggel, és lövések hallatszottak, amikor a tömeghez közeledtek – mondták a Reuters által idézett szemtanúk.

Az állami televízió csütörtökön arról számolt be, hogy a Kazahsztáni Nemzeti Bank felfüggesztette az összes pénzintézet működését. Az országban az internet többnyire nem működik, ahogy a mobiltelefon-szolgáltatás sem.

Tokajev szerda este a KBSZSZ-t kérte, hogy segítsen neki visszaszerezni az irányítást. Nikol Pashinyan, Örményország miniszterelnöke azt mondta, hogy a szövetség erőket küld a közép-ázsiai ország „stabilizálására”.

Nem világos, hogy a KBSZSZ hány katonát küld, és hogy mennyi ideig maradnak az országban. Leonyid Kalasnyikov orosz parlamenti képviselő az Interfaxnak azt mondta, hogy a csapatok „addig maradnak, ameddig a kazah elnök szükségesnek tartja”. Azt mondta, hogy elsősorban az ország „infrastruktúrájának” védelmét fogják ellátni.

Kazakhstan protesters storm government buildings and Almaty airport

Protesters took over government buildings and reportedly stormed the airport in Almaty, Kazakhstan, after demonstrations against a fuel price rise spread qui…

Tokajev elítélte a tüntető „terroristák” cselekedeteit, és azt állította, hogy az országot külföldön kiképzett bandák „támadásai” érték, miután az üzemanyagárak emelkedése széles körű tiltakozásokat váltott ki.

Szerdán a tüntetők kormányzati épületeket foglaltak el, és állítólag megrohamozták az ország kereskedelmi fővárosának és legnagyobb városának, Almatinak a repülőterét is.

„Almatit megtámadták, lerombolták, megrongálták, az almati lakosok terroristák, banditák támadásainak áldozatai lettek, ezért kötelességünk … minden lehetséges intézkedést megtenni államunk védelmében” – mondta Tokajev néhány órán belül második televíziós beszédében.

A kazahsztáni események egy olyan időszakban történtek, amikor minden szem egy esetleges ukrajnai orosz beavatkozásra szegeződött. A tüntetők által legyőzött rendőrökről készült képek valószínűleg riadalmat keltenek Moszkvában, mivel egy másik, Oroszországgal szomszédos ország is politikai zavargásoknak adta át magát. Kazahsztán gazdasági unió tagja Oroszországgal, és a két országnak hosszú közös határa van.

„Nazarbajev és családja minden ágazatot monopolizált, a bankszektortól az utakon át a gázig. Ezek a tüntetések a korrupcióról szólnak” – mondta az 55 éves Zauresh Shekenova, aki vasárnap óta tiltakozik Zhanaozenben.

„Az egész a gázáremeléssel kezdődött, de a tüntetések valódi oka az emberek rossz életkörülményei, a magas árak, a munkanélküliség, a korrupció”.

Darkhan Sharipov, a Wake Up, Kazakhstan civil társadalmi mozgalom aktivistája elmondta: „Az embereknek elegük van a korrupcióból és a nepotizmusból, a hatóságok pedig nem hallgatnak az emberekre… Azt akarjuk, hogy Tokajev elnök valós politikai reformokat hajtson végre, vagy menjen el, és tartson tisztességes választásokat.”

Az öt volt szovjet közép-ázsiai köztársaság függetlenségének három évtizede alatt nagyrészt tiltakozások nélkül maradt, Kirgizisztán kivételével, ahol több forradalom is volt.

Kazahsztánban még soha nem tartottak olyan választást, amelyet a nemzetközi megfigyelők szabadnak és tisztességesnek ítéltek volna. Bár nyilvánvaló, hogy széles körű az elégedetlenség, a politikai játéktér hosszú évek óta tartó megtisztítása azt jelenti, hogy nincsenek olyan magasan jegyzett ellenzéki személyiségek, akik körül egy tiltakozó mozgalom egyesülhetne, és a tiltakozások nagyrészt irányítatlannak tűnnek.

Kazahsztán mintegy 18,7 milliós lakosságából 8-9000 főre becsülik a zsidó lakosok számát, zsinagógák és nagy zsidó közösségek vannak Almatiban,  Nur-Szultanban (Asztana) és Pavlodarban, kisebb közösségek pedig Karagandában, Shymkentben, Semeyben, Koksetau-ban, Tarazban, Oralban, Aktobe-ban és Petropavlban.

Elrendelték a rendkívüli állapotot egész Kazahsztánra

A szerdán kitört zavargások miatt az internet- és a mobiltelefonhálózatot is blokkolták.