Feloszlattak egy Zemmour nagygyűlésén erőszakoskodó szélsőjobboldali csoportot

Feloszlatott egy erőszakos cselekményekkel gyanúsított ultrajobboldali csoportot szerdán a francia kormány. A szervezet tagjai Éric Zemmour jobboldali elnökjelölt decemberi első nagygyűlésén rátámadtak a helyszínről tudósító újságírókra és az SOS Racisme (SOS Rasszizmus) nevű szervezet békésen tüntető aktivistáira.

Gérald Darmanin belügyminiszter a Twitteren azzal vádolta meg a Zouaves Paris nevű csoportot, hogy nyíltan gyűlöletre és erőszakra uszítanak.

A szerdai kormányrendelet szerint a 2017-ben alakult, alig húsz fős csoportosulás felelős több erőszakos cselekményért, „nyíltan rasszista beszédet terjeszt”, és „a náci ideológia jelképeit használó képeket tesz rendszeresen közzé”. A meglepetésszerű akciókat szervező csoport a rendelet szerint a fehér felsőbbrendűség koncepcióját vallja magáénak, valamint a homo- és a transzszexuálisokkal szembeni erőszakos fellépést is vállalja.

A csoport feltételezett vezetője, Marc de Cacqueray-Valmenier ellen szándékos erőszak gyanúja miatt eljárás indult az Éric Zemmour december 5-i nagygyűlésén történt provokációk miatt, amikor is a hallgatóságból többen megtámadtak újságírókat és az SOS Racisme (SOS Rasszizmus) nevű szervezet békésen tüntető aktivistáit.

A jobboldali újságíró, elnökjelölt elítélt „minden erőszakot”, amely megzavarta az első nagygyűlését, ugyanakkor az SOS Racisme tagjait „provokátoroknak” és „szubvenciókkal kitömött kutyáknak” nevezte.

A Zouaves Paris tagjai 2018. december 1-én részt vettek az úgynevezett sárgamellényes mozgalom egyik legerőszakosabb megmozdulásán is, amelyen a párizsi Diadalívet megrongálták. Emiatt Marc de Cacqueray-Valmenier-t hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre és 105 órányi közmunkára ítélték.

Elítélték egy francia neonáci terrorcsoport vezetőjét

A vád szerint a 2016-ban alapított és 2017 októberben a hatóságok által feloszlatott csoport „fizikailag, pszichológiailag és anyagilag készített fel harcosokat egy azonnali faji háborúra”.