Kína egymás ellen játssza ki a nyugati államokat?

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szerint Kína „kijátssza” a nyugati államokat egymás ellen, és a demokráciáknak egy „egységes frontot” kell képviselniük válaszul – írja az American Military News.

„Van egy kis versengés a barátok között, mert kapitalista demokráciák vagyunk, amelyek megpróbálnak jól teljesíteni, különösen a kínai középosztály növekedésének rendkívüli gazdasági lehetőségei miatt”

– mondta Trudeau a Global Newsnak adott, szombaton sugárzott interjúban.

„Versenyben vagyunk, és Kína időről időre nagyon ügyesen kijátszott minket egymás ellen, nyílt piaci, versenyszerű módon”

– mondta Trudeau.

„Jobban kell teljesítenünk az együttműködésben és erősen ki kell állnunk, hogy Kína ne tudjon kijátszani egymás ellen és megosztani minket”.

Trudeau megjegyzései a kanadai és kínai kormány közötti feszült időszakban hangzottak el. Kína közel három éven át két kanadait tartott börtönben kémkedéssel vádolva őket – amely lépést Kanada megtorlásnak tekintett Meng Wanzhou, a Huawei Technologies Co. pénzügyi vezetőjének és a milliárdos alapító legidősebb lányának letartóztatásáért.

E hónap elején Kanada az Egyesült Államokhoz és más nyugati szövetségesekhez csatlakozva bejelentette a pekingi téli olimpia diplomáciai bojkottját, emberi jogi aggályokra hivatkozva. A Trudeau-kormány azt is fontolgatja, hogy megtiltja a Huaweinek, hogy részt vegyen az ország 5G vezeték nélküli hálózatának kiépítésében.

Kína szabadon engedte a magyar származású ex-diplomatát, Michael Kovrigot

A kínai hatóságok szabadon engedték Michael Kovrig egykori diplomatát, akit 2018 végén vették őrizetbe, miután a kanadai hatóságok elfogták a Huawei kínai techvállalat pénzügyi igazgatóját.