Elfeledett zsidó közösség romjait fedezték fel Marokkóban

A zsinagóga genizájából, vagyis a már nem használható, elhasználódott szövegek rejtekhelyéről szentírásokat, dokumentumokat és kabbalista amuletteket találtak.

Izraeli, marokkói és francia kutatók egy kis zsidó közösség maradványaira bukkantak Marokkó hegyeiben – írja a Jerusalem Post.

A közösség zsinagógájának romjait a kis Tamanart faluban – amely a Szahara sivatag peremén található – a környék zsidó helyszíneinek előzetes felmérése során találták meg, és miután beszéltek a helyiekkel, akik emlékeztek a területet 70 évvel ezelőtt elhagyott zsidó szomszédaikra.

A kutatók szerint a 16. századtól a 19. század elejéig éltek itt zsidók. A zsinagóga genizájából, vagyis a már nem használható, elhasználódott szövegek rejtekhelyéről szentírásokat, dokumentumokat és kabbalista amuletteket találtak.

Orit Ouaknine-Yekutieli, a Negev Ben-Gurion Egyetem modern Marokkó kutatója a Haaretznek elmondta, hogy a zsinagógát a fosztogatók és természeti események, például árvizek is megrongálták, de a kutatóknak sikerült megmenteniük a szövegeket, és további elemzés céljából biztonságos helyre szállítaniuk.

A felfedezés hetekkel azután történt, hogy VI. Mohamed marokkói király elrendelte több száz zsidó emlékhely helyreállítását a királyságban, és egy évvel azután, hogy Izrael és Marokkó hivatalos diplomáciai kapcsolatokról állapodott meg.

A helyreállítási terv a tamanarti helyszínt, valamint temetőket és több száz zsinagógát foglal magában.

Borítókép: Wikimedia commons

Egy modern egyiptomi kivonulás története

„Amikor elhagytuk Egyiptomot, csak egy bőröndöt és húsz egyiptomi lírát vihettünk magunkkal. Ez volt mindenünk. Ennél többet tilos volt vinni, és nagyon aggódtunk, hogyan fogunk boldogulni egy új országban minden nélkül.”