Videó: Ukrán nacionalisták vonultak a náci kollaboráns Bandera előtt tisztelegve

Sztepan Bandera vezette azt az ukrán felkelő hadsereget, amely a második világháborúban a náci Németország oldalán harcolt, miközben zsidók és lengyelek ezreit gyilkolta meg – írja a The Times of Israel.

Ukrán nacionalisták százai fáklyás felvonulást tartottak Kijevben, hogy megemlékezzenek Sztepan Bandera születésnapjáról, aki a második világháborúban a nácik oldalán harcoló ukránok vezetője volt.

„Ma, amikor a fronton háború folyik a megszállókkal, hátul pedig folytatódik a harc az „ötödik hadoszlop” ellen, emlékezünk és tisztelgünk Sztepan Bandera emléke előtt”

– mondta Andrij Tarasenko, a nacionalista Jobboldali Szektor párt vezetője.

A második világháború alatt Bandera vezette az Ukrán Felkelő Hadsereget, amelynek tagjai zsidók és lengyelek ezreit ölték meg, köztük nőket és gyerekeket, miközben a náci Németország oldalán harcoltak a Vörös Hadsereg és a kommunisták ellen.

Bandera támogatói azt állítják, hogy az ukránok abban a hitben álltak a nácik oldalára a szovjet hadsereg ellen, hogy Hitler majd megadja Ukrajnának a függetlenséget.

A Bandera és más ukrán náci kollaboránsok iránti csodálat kifejeződése egyre nagyobb méreteket ölt a 2014-es forradalom óta Ukrajnában.

Meggyalázták és folyóba dobták az ungvári hanukai menórát

A hanukia felállításakor a városvezetők a soknemzetiségű vidék népeinek évszázados békés egymás mellett élését, a hagyományok és vallások kölcsönös tiszteletét emelték ki.