Miközben a németek leszerelik az atomerőműveiket, addig a finnek átadtak egyet

Finnország energiaszükségletének közel ötödét fedezi majd a karácsony előtt átadott új atomerőmű – írja a Mandiner.

Megkezdte működését a finnországi Olkiluoto-ban a franciák által épített, úgynevezett harmadik generációs, EPR-típusú atomerőmű – írja az Euronews. Az új erőmű december 21-én termelt először, átadása az eredeti tervekhez képest mintegy 12 évvel később valósult meg.

Az Areva – ma már Orano – néven ismert francia cégcsoport szerint, mely az építést és tervezést is bonyolította, januárban az erőmű még csak kapacitása harminc százalékát fogja használni, júniusra viszont már teljes kapacitással működik majd. A reaktort a finn TVO fogja üzemeltetni.

Az építkezést még 2005-ben kezdték meg, ám a beruházást folyamatos késések jellemezték. A kezdetben 3 milliárd eurósra becsült bekerülési összeg végül elérte a kerek 10 milliárdot.

Elkészültével a finn EPR a legnagyobb teljesítményű, működő reaktor lesz Európában. 1650 megawattos teljesítményével Finnország energiaszükségletének 15 százalékát fogja biztosítani

– és ehhez járul hozzá az ugyanott található, két régi blokk a maguk egyenkénti 860 megawattos teljesítményével.

A Mandiner cikkének folytatása itt olvasható.

Andreas Kluth: A klímaváltozás meg fogja ölni a nemzeti szuverenitást

A Economist korábbi szerzője szerint világ valószínűleg még instabilabbá és veszélyesebbé válik, nemcsak ökológiai, hanem geopolitikai szempontból is.