42 millió dollárt kaptak a Világ Igaza elismerésben részesültek

Csaknem 170 millió forintnyi összeggel támogatta idén a Jewish Foundation for the Righteous (JFR), a Világ Igaza elismerésben részesült embereket, 14 országban. Az alapítvány havonta juttat különböző összegeket olyanoknak, aki a holokauszt idején az életüket kockáztatva mentettek zsidókat – írja a zsido.com a worldisraelnews közlése alapján.

Alapítása óta a JFR több mint 42 millió dollárt (több mint 13,5 milliárd forint) juttatott, 34 országban, mintegy 2 500 érintettnek.

A szokásos juttatáson felül karácsony előtt fejenként 2 500 dollárnyi támogatást küldtek 156 Világ Igaza kitüntetettnek, amit például élelmiszer, gyógyszer és más szükségleti cikkek beszerzésére szánnak. Ez a JFR több mint 30 éves története során az egyik legnagyobb összegű ünnepi kifizetés. Arányaiban a legtöbb pénz Lengyelországba került, ezt követi Ukrajna és Litvánia.

„Mindegyikük egy hős, akik a megpróbáltatásokkal szembenézve kockáztatták a saját és a családjuk életét, hogy megmentsék zsidó szomszédaikat, barátaikat és másokat a náciktól és kollaboránsaiktól” – mondta Stanlee Stahl, a JFR ügyvezető alelnöke.

„Sokan közülük a járvány miatt nehézségekkel és elszigeteltséggel küzdenek. Ez a pénzügyi támogatás csak egyike annak a sokféle eszköznek, amellyel kifejezhetjük határtalan hálánkat mindazért, amit tettek”

– tette hozzá Stanlee Stahl.

Aki megtervezte a modern világot: miért nem ismertebb Neumann János?

A mai napig szinte minden számítógép, az asztali számítógépektől az okostelefonokig, Neumann tervén alapul.