A boszniai-horvát határnál lesz a következő migráns-válság?

A hónapok óta úton lévő afgán migránsok elkezdtek megérkezni boszniai-horvát határra, reményeik szerint Horvátország átjáróállomásként szolgál majd az EU-ba való bejutáshoz. A segélyszervezetek munkatársai szerint ez az útvonal azért vált vonzóvá mert a hatóságok módszeresen megerősítik a Görögországon vagy Olaszországon keresztül vezető, elterjedtebb útvonalakat – számolt be a Politico. 

A Politico több migránst is meginterjúvolt. Ali egyike az afgán érkezőknek. Négy hónapja van úton és most hogy végre a horvát határ közelében van, arra készül, hogy családjával együtt először próbáljon meg átjutni az EU-ba.

Az Alihoz hasonló emberek folyamatosan érkeznek, a jogvédők szerint azonban Európa határvidéke nem készült fel rájuk. Nincs elég ágy a menedékkérők ideiglenes elhelyezésére. A migránsok pedig arról tanúskodnak, hogy egyre erőszakosabban utasítják el őket.

„Manapság egyre nehezebb, bármennyire is próbálkozom” – mondta Ramin, egy 29 éves afgán, aki tavaly hagyta el a hazáját, amikor a tálibok elfoglalták a Tádzsikisztán közelében fekvő szülővárosába.

A jogvédők figyelmeztetnek, hogy hamarosan újabb humanitárius válság robbanhat ki, mivel egyre több migráns érkezik, és Európa egyre kevésbé akarja őket befogadni.

Az elmúlt három évben az afgánok voltak a leggyakoribb menedékkérők a boszniai-horvát határon.

Az elmúlt években Horvátországba belépni próbáló afgánok ezreit toloncolták ki, mert illegálisan lépték át a határt. Sokan egyszerűen újrakezdik a folyamatot, és egy másik helyet keresnek a határ mentén. Ez egy oda-vissza tánc, amelyet a helyiek „játéknak” neveznek.

Bár a hivatalos adatok azt mutatják, hogy 2016 óta összességében csökkent a Horvátországba érkező migránsok száma – tekintettel az út során minden egyes határon felmerülő további politikai akadályokra -, a balkáni útvonal újraéledő vonzerővel bír: egyre inkább biztonságosabbnak tartják, mint az Olaszországba és Görögországba vezető veszélyes tengeri átkelőket.

Borítókép: Migránsok a magyar ideiglenes határkerítés mentén 2015-be. Forrás: Gémes Sándor/SzomSzed/Wikimedia

Kötelezővé tennék a migránsok tagállamok közötti elosztását

Az elosztás az ország lakosainak száma, a GDP és a munkanélküliségi ráta alapján történne.