John Bolton NATO csapatokat küldene Ukrajnába

Donald Trump korábbi kegyvesztett biztonságpolitikai tanácsadója egy cikkben fejtette ki, hogyan kezelné az ukrán-orosz feszültséget. 

Az Egyesült Államok egyik utolsó „neokonjának” nevezett Bolton harcos hangvételű cikkben fejtette ki Oroszországgal kapcsolatos álláspontját. Az 1945 oldalon megjelent publicisztikájában Bolton azt írta „Oroszország hegemóniára tör”.

Trump még Twitter fiókja letiltása előtt így nyilatkozott Boltonról: „egy elégedetlen, unatkozó bolond, aki csak háborúzni akart.” Majd sajnálatát fejezte ki, hogy nem rúgta ki előbb. Bolton a republikánus párt hagyományos ágát képviseli.

„A Szovjetunió felbomlása után a tekintélyelvű emlékek, szokások és módszerek az előzetes ideológiai burkolat nélkül is fennmaradtak. A kívülállók kollektíven nem értékelték, hogy a felszín alatt a revansizmus és irredentizmus mélyen gyökerező orosz érzelmei továbbra is fennmaradtak” – állítja Bolton a cikkében.

A cikk szerint két hibát követett el a Nyugat: nem szabott végleges határt a NATO bővítéseknek, és túl nagy jelentőséget tulajdonított az „új Európának” és szerinte nem vette észre, hogy a biztonsága sokkal inkább a NATO-tól függ, mint az EU-tól.

Boltonnak a következő lenne a terve, amelyen valószínűleg a Pentagon vezetőségének egy része is osztozik:

„Az Északi Áramlat 2. projektet le kell állítani, és nem szabad kilátásba helyezni annak újjáéledését, amíg Oroszország nem vonja vissza csapatait a határai mellől. Az európai NATO-tagoknak teljesíteniük kell a Cardiffban vállalt kötelezettségeket, miszerint 2024-ig a GDP 2 százalékát védelmi kiadásokra fordítják. További fegyvereket kellene azonnal Ukrajnába és a közeli NATO-tagállamokba vezényelni, ahogy Bill Schneider javasolta. Az Egyesült Államoknak és más NATO-országoknak növelniük kellene a csapatok Ukrajnába történő küldését közös kiképzés és gyakorlatozás céljából, de nem azért, hogy harcba bocsátkozzanak.”

Bolton szerint a NATO-nak egyszer és mindenkorra ki kellene jelentenie, hogy mely országok csatlakozzanak a szövetségbe, hogy ne alakulhassanak ki „szürke zónák”.

Megtámadják-e az oroszok Ukrajnát? — Sz. Bíró Zoltánt kérdeztük

Az Oroszország-szakértő beszélt a Neokohnnak az ukrán-orosz feszültség hátteréről és a lehetséges forgatókönyvekről.