Izraelben megjelent a koronavírus-influenza kettős fertőzés

Egy kismamánál egyszerre diagnosztizáltak koronavírus és influenzavírus fertőzést; a becslések szerint sok más beteg is mindkét kórokozóval megfertőződött, csak nem diagnosztizálták őket.

Izraelben dokumentálták az úgynevezett „flurona” – a koronavírus és az influenzavírus egyidejű fertőzésének – első esetét, tudta meg a Ynet csütörtökön.

A kettős fertőzést először egy nőnél azonosították, akinél a héten megindult a szülés a Petah Tikva-i Rabin Orvosi Központban. A kórház közlése szerint a fiatal anya sincs beoltva, jól érzi magát, és várhatóan még csütörtökön hazaengedik a kórházból.

Az egészségügyi minisztérium még vizsgálja a viszonylag enyhe esetet, és még nem állapították meg, hogy a két vírus kombinációja okoz-e súlyosabb megbetegedést.

„Tavaly nem tapasztaltunk influenzás megbetegedéseket terhes nők körében” – mondta Arnon Vizhnitser professzor, szülész-nőgyógyász szakorvos, a kórházak nőgyógyászati osztályának igazgatója.

Vizhnitser megjegyezte, hogy a Rabinban kezelt betegnél nem jelentkeztek szokatlanul heves tünetek.

„Influenzát és koronavírust diagnosztizáltak nála, amint megérkezett. Mindkét teszt pozitív lett, még azután is, hogy újra ellenőriztük” – mondta. „A betegség ugyanaz, mindkettő vírusos és légzési nehézséget okoz, mivel mindkettő a felső légutakat támadja meg”.

Izraelben influenzajárvány kezdődött, mivel az egészségügyi minisztérium járványügyi központja (CDC) szerdán közzétett adatai szerint a kórházak arról számoltak be, hogy az elmúlt héten 1849 beteget kezeltek a betegség szövődményeivel. A kórházba kerültek között 605 gyermek és 124 terhes és szülő nő van.

A legtöbb beteg az A/H3 altípusú influenzavírussal fertőződött meg, amelyet az Izraelben ezen a télen beadott influenza elleni védőoltás tartalmaz.

Az influenzavírus számos súlyos tünetet okozhat, többek között tüdőgyulladást, egyéb légúti szövődményeket, szívizomgyulladást (szívizomgyulladás).

Az Egészségügyi Minisztérium felszólította a lakosságot hat hónapos kortól felfelé, hogy oltassák be magukat az influenza ellen. Az influenza elleni vakcina a koronavírus elleni oltóanyaggal együtt vagy attól bármely időközönként beadható.

Soha nem látott járványcunami csap le Izraelre

„Egy pillanattal vagyunk a fertőzésfergeteg előtt. Meg fog történni, nem tudjuk megakadályozni” – fogalmazott az izraeli miniszterelnök.