Ortodox zsidó indul az önkormányzati választásokon Zürichben

A 26 éves férfi célja, hogy ő legyen az első ortodox zsidó, aki egy svájci önkormányzatban szolgál — írja a The Algemeiner.

A könyvelőként dolgozó Jehuda Spielman a centrista FDP párt jelöltjeként indul a közelgő önkormányzati választásokon Zürich városában, ahol 6000 fős zsidó közösség él.

Spielman és tizenkét testvére ortodox zsidó háztartásban nőtt fel a város Wiedikon kerületében. Spielman, aki ma már egy kétéves kisfiú édesapja, még mindig a környéken él, és az „Élni és élni hagyni” szlogen alatt indul a választásokon.

A 20 perc című svájci hírportálnak adott interjújában Spielman elmondta, hogy célja, hogy a különböző hátterű embereket egymás megismerésére ösztönözze.

„Le akarom rombolni az előítéleteket”

– mondta.

„A zsidó közösség nagy része nagyon jól integrálódott, van munkájuk, úgy élnek, mint bármely más svájci ember”.

mehblau on Twitter: „Die Politik kann nur profitieren von der #gelebtenVielfalt, wie sie die FDP Stadt Zürich vorlebt. Bravo @JehudaSpielman!👏👏👏https://t.co/IRN7gX27t4 / Twitter”

Die Politik kann nur profitieren von der #gelebtenVielfalt, wie sie die FDP Stadt Zürich vorlebt. Bravo @JehudaSpielman!👏👏👏https://t.co/IRN7gX27t4

Spielman elmondta, hogy sok ortodox zsidó úgy érzi, kizárták a svájci politikai folyamatokból.

„A politikusok gyakran nem mernek közeledni az ortodox zsidókhoz. Fontos, hogy tisztázzuk a félreértéseket és a kellemetlenségeket”

– mondta.

„Ha a jelöltségem több zsidó embert tud rávenni arra, hogy szavazzon, akkor valami pozitívumot elértem az integráció érdekében”.

Ha megválasztanak,

„jelenleg én lennék az egyetlen ortodox zsidó politikus egy svájci tanácsban”

– mondta Spielman. Megjegyezte, hogy a zsidó közösségtől pozitív visszajelzéseket kapott a jelöltségével kapcsolatban, többek között egy holokauszt-túlélő hívta fel telefonon, aki elmondta neki, mennyire örül, hogy egy fiatal zsidó ember indul a választáson.

Az antiszemita incidensek száma Svájcban 2020-ban a COVID-19 járvány közepette emelkedett: a svájci államszövetség német nyelvű részén 47 antiszemita zaklatásról érkezett jelentés.

Dina Wyler – a Rasszizmus és Antiszemitizmus Elleni Zürichi Alapítvány (GRA) igazgatója – a 20 percnek elmondta, hogy Spielman jelölése pozitív fejlemény a tolerancia és a sokszínűség szélesebb körű céljai szempontjából, de csak a kezdet.

„A svájci kisebbségek aggodalmait nemcsak a választási kampányban kell megvitatni, hanem mindenekelőtt figyelembe kell venni a politikusok hektikus mindennapi munkájában”

– nyilatkozta Wyler.

Svájcban terjed az antiszemitizmus járványa

Európa demokratikus mintaállamában a tavaly decemberben bevezetett szigorú “shutdown” egyik következménye a zsidókkal szembeni indulatok növekedése.