Megfosztanák az állami támogatástól az Izraelt bojkottáló egyetemeket

Ron DeSantis, floridai kormányzó hivatala szerdán közölte, hogy elvárja a Florida Állami Egyetemtől, hogy megakadályozza, hogy a Közel-Keleti Tanulmányok Egyesülete (MESA), amellyel intézményi partner, Izrael bojkottját tartsa életben az egyetemen — írja a The Algemeiner.

A hónap elején a MESA tagjai az éves közgyűlésükön megszavazták, hogy jövőre népszavazást tartanak az Izrael elleni bojkott-, tőkekivonási és szankciós (BDS) kampányt támogató határozatról.

A Legal Insurrection által a javasolt MESA-bojkottal kapcsolatban feltett kérdésekre válaszolva szerdán DeSantis hivatala megosztott egy nyilatkozatot, amelyben elutasítja „az Izrael Állam vagy az izraeli nép elleni diszkriminációt, beleértve az Izraelt célzó bojkottokat és divesztálásokat (BDS-mozgalom)”.

„Elvárásunk, hogy a Floridai Állami Egyetem ne engedje, hogy a MESA egy közintézményen keresztül Izrael bojkottját működtesse, nem fogadja el Izrael akadémiai bojkottját, és nem fogja megengedni, hogy az egyetem pénzeszközeit közvetve vagy közvetlenül olyan szervezetnek fizessék, amely támogatja a BDS-t”

– folytatódik a nyilatkozat.

„Ugyanez vonatkozik bármely más intézményre is, amely állami támogatásban részesül”.

Több más MESA intézményi partner, köztük a Kaliforniai Állami Egyetem, az Arizonai Egyetem, a University of North Carolina-Chapel Hill és a Michigani Egyetem is olyan államokban van, amelyek intézkedéseket fogadtak el a BDS támogatására szánt közpénzek felhasználása ellen.

Az Academic Engagement Network, amely ellenzi az Izrael delegitimálására irányuló erőfeszítéseket az egyetemen, ebben a hónapban azt mondta, hogy a MESA bojkottja „elkerülhetetlenül és igazságtalanul – diszkriminálja, kirekeszti és elszigeteli az izraeli tudósokat azáltal, hogy az izraeli akadémiát emeli ki bojkottra”.

A javasolt bojkottot a hét elején egy progresszív akadémikusokból álló csoport is az akadémiai szabadságot fenyegető veszélyként nevezte meg.

A Florida State University nem válaszolt a The Algemeiner megkeresésére.

„Amerikában az emberek már félnek kimondani, hogy mit gondolnak” – Rod Dreher a Neokohnnak

A konzervatív amerikai író a Neokohnnak beszélt arról, hogy miért vesztették el a konzervatívok a kultúrát, hogy valójában mit gondolnak az amerikaiak a progresszív intézkedésekről, és mit tanulhatnak a keresztények az ortodox zsidóktól. Hajdú Tímea interjúja.