Megkapta a 4. védőoltást a világ első egészséges embere

Egy izraeli szívsebész lett az első egészséges ember a világon, aki hétfőn megkapta az orvosilag engedélyezett negyedik adag COVID-19 vakcinát, ugyanis a Sheba Medical Center mérföldkőnek számító tanulmányt indított a további oltás hatékonyságának vizsgálatára.

„Teljes szívemből vállalkoztam a vizsgálatra, két okból – először is, hogy megvédjem magam” – mondta Jacob (Jay) Lavee professzor az izraeli médiának. „És nem kevésbé fontos az a vágyam, hogy elkerüljem a betegség átadását a betegeinknek”.

A Times of Israel jelentésében azt írja, hogy Lavee volt az első a Tel-Aviv melletti kórház mintegy 150 egészségügyi dolgozója közül, akik részt vettek a vizsgálatban, és megkapták a vakcinát.

„Izraelben minden bizonnyal én vagyok az első” – mondta, de megjegyezte, hogy egyes országokban néhány immunhiányos ember már megkapta a negyedik oltást, és elismerte, hogy lehetséges, hogy mások illegálisan jutottak további oltóanyaghoz.

Azok az egészségügyi dolgozók, akik megkapták a negyedik adagot, korábban is az elsők között voltak, amikor megkapták a harmadik adagot, és alacsonyabb volt az ellenanyagszintjük, mint a munkatársaiké. Mindenki a Pfizer/BioNTech vakcinát kapta, amely gyakorlatilag az Izraelben használt egyetlen oltóanyag.

„Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy orvosaink ne legyenek a betegség hordozói, ezért fontos a negyedik emlékeztető oltás” – mondta Lavee, aki a szívtranszplantációs egységet vezeti. „Ne féljünk a vakcinától. Hatékony, és a jövőnk javát szolgálja. Menjetek és oltassátok be magatokat”.

Lavee elmondta, hogy nem tapasztalt semmilyen azonnali mellékhatást az oltás után, és megismételte, hogy a világszerte, Izraelben és a Sheba-ban végzett vizsgálatok többször is kimutatták, hogy a vakcinák biztonságosak.

A Sheba professzora, Gili Regev-Yochay, a kísérlet egyik vezető kutatója szerint a folyamat kezdete „izgalmas pillanat”.

„Ez a vizsgálat a negyedik vakcina hatását fogja tesztelni az antitestek szintjére, a fertőzés megelőzésére, és ellenőrizni fogja annak biztonságosságát” – mondta Regev-Yochay.

„Sok kérdés merül fel, ezért fontos, hogy ezt komolyan végezzük el” – mondta. „Lehet, hogy elértük a maximumot, és a negyedik injekció nem sokat ad. Ezt ellenőrizzük. Néhány nap múlva tudni fogjuk, hogy biztonságos és hatékony-e”.”

Elmondta, hogy az oltás alkalmasabb lehet a gyenge immunrendszerrel rendelkező emberek, mint az általános lakosság számára. A kísérletben résztvevőket hat hónapon keresztül fogják megfigyelni.