Hindu szélsőségesek keresztényeket támadtak karácsonykor Indiában

Egyre nő a vallási intolerancia Indiában a hinduk részéről. 

Megzavart istentisztelet, összetört Jézus-szobor és felgyújtott Mikulás-figurák – ilyen és ezekhez hasonló képekkel festette le legutóbbi cikkében az indiai keresztény közösség napjait a The Guardian.

A lap beszámolója szerint az indiai lakosság 2 százalékát kitevő keresztények állandó támadások célkeresztjében állnak. Bár az elmúlt karácsonyi ünnepségek alkalmával is sok inzultus történt ellenük, idén kiemelkedően megnőtt ezeknek az eseteknek a száma – derül ki a cikkből.

Uttar Prades tagállamának egyik városában, Agrában például egy hindu jogvédő szervezet tartott nyilvános Mikulás-bábu égetést keresztény misszionáriusok iskolái előtt, és azzal vádolták a keresztényeket, hogy a karácsonyi ünnepet kihasználva megpróbálják elcsábítani az embereket.

Santhome Cathedral Basilica, in Chennai, India, 25 December 2021. EPA/IDREES MOHAMMED

Asszam városában pedig két férfi rontott be egy presbiteriánus gyülekezet karácsonyi istentiszteletére, ahol azt követelték, hogy a hinduk hagyják el az épületet. Az esetről egy videófelvétel is készült, amin az egyikük kifejti, hogy ellenzik a hindu gyerekek részvételét a karácsonyi eseményen, mert azok „sértőek” számukra. „Felöltöznek a gyülekezetekben és mindenki a Merry Christmas-t énekli. Hogy fog így megmaradni a vallásunk?” – kiabálta a feldúlt férfi.

Haryana tartományában egy keresztény iskola karácsonyi rendezvényét szakították félbe hindu aktivisták. És ugyanebben az államban egy Jézus-szobrot is megrongáltak aznap.

Egy másik karácsonyi rendezvény előtt pedig hindu jogvédők azt kiabálták a résztvevőknek, hogy: „halál a misszionáriusokra!”.

A The Guardian megjegyzi, a legutóbbi esetek rávilágítanak arra a keresztény-ellenes hangulatra, ami Indiában egyre fokozódni látszik. A lap szerint a helyzeten tovább ront a nacionalista Bháratíja Dzsanatá Párt által vezetett kormányzat hozzáállása is.

A párt 2014-es hatalomra kerülése óta a keresztények ellen elkövetett bűncselekmények száma jelentősen megnőtt. A Persecution Relief nevű szervezet szerint 2016 és 2019 között 60 százalékkal nőtt az ilyen jellegű regisztrált erőszakos esetek száma Indiában.

Egy októberi jelentés szerint több mint 300 bejelentett támadás történt keresztények ellen 2021 első 9 hónapjában.

Az iraki keresztények tragédiája

A keresztények túlélték az iraki háborút és az Iszlám Államot is, de kérdés milyen jövő vár rájuk egy instabil és megosztott államban. Hajdú Tímea írása.