Mali tagadja, hogy a Wagner-csoport zsoldosait bérelték volna fel

A mali junta tagadta, hogy az orosz magáncég zsoldosait vonultatták volna fel a nyugat-afrikai országban, mint ahogyan azt a dzsihádellenes harcban érintetett tucatnyi nyugati hatalom közölte.

A mali kormány „hivatalosan tagadja azokat az alaptalan állításokat”, amelyek szerint „állítólag egy biztonsági magáncég alkalmazottjait vonultatták volna fel Maliban” – áll a kabinet által péntek este kiadott közleményben.

A kormány független bizonyítékokat követelt, és „hangsúlyozta, hogy az európai kiképzőkhöz (EUTM) hasonlóan orosz kiképzők is jelen vannak Maliban a védelmi és nemzetbiztonsági erők műveleti képességeinek fokozása céljából”.

Mintegy tizenöt nyugati hatalom jelentette be csütörtökön közleményben, hogy Moszkva segítségével a Wagner orosz félkatonai szervezet fegyvereseket felvonultatott fel Maliban. A közös közlemény aláírói – közöttük Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és Kanada – bírálták Oroszország érintettségét a Wagner csoport fegyverzete és zsoldosai Maliba történő felvonultatásához nyújtott támogatásban.

A közleményben – amelyet Belgium, Dánia, Észtország, Olaszország, Litvánia. Norvégia, Hollandia, Portugália, Csehország, Románia és Svédország is aláírt – felszólítják Oroszországot a térségben tanúsítandó felelős és konstruktív magatartásra”.

Egy nevének elhallgatását kérő francia kormányilletékes szerint orosz katonai szállítógépek érkeznek rendszeresen Maliba, ahová gyakran látogatnak a Wagner középvezetői és az orosz magáncéghez közel álló orosz geológusok is ténykednek az országban.

Maliban a francia csapatok mellett a mintegy 600 tagú, a fenti országokat tömörítő Takuba fedőnevű európai uniós különleges alakulat és az ENSZ körülbelül 2200 békefenntartója is segíti a szélsőségesek elleni fellépést.

Maliban 2012 óta tevékenykednek az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetekkel kapcsolatban álló dzsihadista csoportok, állandósultak az „önvédelmi  milíciák” által elkövetett erőszakcselekmények és a kormányerőket is visszaélésekkel vádolják.A 2020-as bamakói katonai hatalomátvétel nem csökkentette az erőszakspirált.

Az orosz Wagner-csoport zsoldosai szemet vetettek Malira, Párizsban aggódnak

A Wagner-csoportra jellemző, hogy a Kreml geopolitikai céljait elősegítő zsoldostevékenységet összekapcsolja a jövedelmező természeti erőforrások kitermelésének jogával azokban az államokban, ahol tevékenykedik.