Ártatlannak vallotta magát a konzervatív képviselőt meggyilkoló iszlamista

Egy 25 éves férfi, akit David Amess konzervatív brit parlamenti képviselő októberi megölésével vádolnak, ártatlannak vallotta magát a gyilkosságban, amit a vádak szerint több mint két éven át tervezett.

Az észak-londoni Kentish Townban élő Ali Harbi Ali kedden jelent meg a londoni bíróságon – írja a Christian Post.

A meghallgatáson Ali ártatlannak vallotta magát azokban a vádakban, amelyek szerint 2019 májusától kezdődően két éven át parlamenti képviselőkhöz, a parlament házaihoz kapcsolódó címek után kutatott, és internetes kereséseket végzett támadási célpontok után.

A halálos késelés október 15-én történt, amikor Amess a Southend West választókerületében, a Leigh-on-Sea-i Belfairs metodista templomban tartott választókerületi nyílt napot. Amess-t 17-szer szúrta meg Ali. Egy órával a brutális támadás után Amess a helyszínen, a templomban halt meg. 69 éves volt.

A tárgyalás időpontját 2022. március 21-re tűzték ki, addig Ali előzetes letartóztatásban marad.

Októberben arról számoltak be, hogy a rendőrség ” egyénileg radikalizálódott” férfiként jellemezte Alit, akit korábban a kormány deradikalizációs programjába utaltak.

David Amess nős volt, öt gyermeke édesapja, és 38 évig parlamenti képviselőként szolgált. Ismert volt társadalmilag konzervatív nézeteiről és abortuszellenes álláspontjáról.

Fotó: David Amess

Amess családja azt mondta, hogy „büszkék” Amess életére.

„A szívünk összetört. David még annyi mindent szeretett volna tenni” –  írta az Amess család a közleményükben.

A család azt is megemlítette, hogy Amess „erős és bátor” volt, és hogy „senkinek sem szabadna úgy meghalnia”, ahogyan neki.

„Hazafi volt és a béke embere. Ezért arra kérjük az embereket, hogy tegyék félre a nézeteltéréseiket, és mutassanak kedvességet és szeretetet mindenki iránt. Ez az egyetlen út előre. Tegyük félre a gyűlöletet, és dolgozzunk az összetartozásért” – írta a család.

Az iszlamista „magányos farkas” merénylő mítosza

Sir David tragikus halála ellenére is elérhető a radikális iszlám legyőzése Nagy-Britanniában. De ennek eléréséhez ki kell dobnunk a minden támadás után felhánytorgatott tévhiteket – véli Ayaan Hirsi Ali.