Több mint tízezer orosz katonát rendeltek vissza az ukrán határ mellől

Több mint tízezer orosz katona tér vissza az Ukrajna közelében tartott egyhónapos hadgyakorlat után az állandó támaszpontjára – jelentette az Interfax orosz hírügynökség az orosz hadseregre hivatkozva.

Az Interfax szerint a hadgyakorlatokat több, Ukrajnához – közötte az Oroszország által 2014-ben bekebelezett dél-ukrajnai Krím félszigethez – közeli területen, illetve a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu és Kubány térségében tartották.

Oroszország több tízezer katonát vonultatott fel Ukrajna északi, keleti és déli határa térségében, ami miatt Kijev és a nyugati országok attól tartottak, hogy Moszkva Ukrajna elleni támadásra készül.

Oroszország ezt tagadja, és biztonsági garanciákat követel – egyebek mellett azt, hogy a NATO nem bővíti tovább a szövetséget keleti irányba Oroszországgal szomszédos államokkal -, mert a saját biztonságát látja veszélyeztetve Ukrajna és az északatlanti szövetség bővülő kapcsolatai miatt. Moszkva azt is leszögezte, hogy a saját területén úgy vonultatja fel a csapatait, ahogyan neki tetszik.

Becslések szerint a nemrégiben az ukrán határ közelében felvonultatott orosz katonák létszáma 60 ezer és 90 ezer között mozgott, egy amerikai hírszerzési jelentés szerint akár a 175 ezret is elérte.

Megtámadják-e az oroszok Ukrajnát? — Sz. Bíró Zoltánt kérdeztük

Az Oroszország-szakértő beszélt a Neokohnnak az ukrán-orosz feszültség hátteréről és a lehetséges forgatókönyvekről.

Fotó: MTI/AP