A West Side Story „hanukásítva”

A nyitóképen a New York-i George Washington híd, a híd tornya és a környező épületek egy pislákoló menórává alakulnak át, amelynek mind a nyolc plusz egy gyertyája ég. „A West Side Chanukah Story” – hirdeti a nyitószöveg -, és azonnal a forgalom és az autókürtök, New York jellegzetes hangjai átadják helyüket a csettintések ismerős sorozatának és egy jól ismert dallam szó nélküli éneklésének.

Így kezdődik a New York-i Six13 [613, szójáték, a Tórában található micvák, azaz parancsolatok száma – a szerk.] zsidó a cappella együttes legújabb hanukai paródiavideója. A videó kizárólag hangok összeállítása és riffelése Leonard Bernstein és Stephen Sondheim 1957-es ikonikus Broadway-musicaljének, a „West Side Story”-nak néhány legnagyobb slágeréből, köztük a „Maria” (a dalban „Menorára” lecserélve) és a „Tonight” (amelyből „Eight Nights”, azaz nyolc este lesz, utalva a hanukai esték számára).

Míg a hanukai a cappella paródia videók az utóbbi években már-már éves hagyománnyá váltak, ennek a videónak az egyik fő inspirációja a „West Side Story” 1961-es filmváltozatának közelgő rebootja. A Steven Spielberg által rendezett és társproducerált, Tony Kushner által aktualizált forgatókönyvvel készült új film december 10-én került az amerikai mozikba. „Amikor meghallottam, hogy ez a film megjelenik, azt kérdeztem, hogy mikor?” – mondta Mike Boxer, a Six13 egyik énekese a New York Jewish Weeknek. „Megcsináljuk, az biztos”.

„A West Side Story” – tette hozzá Boxer – „a valaha készült egyik legnagyobb művészeti alkotás”.

A Six13 hanuka-ihlette musical-összeállítása, amelyet Manhattanben forgattak, tele van okos szójátékokkal és képekkel.

Six13 – West Side Chanukah Story | Presented by MJE

Jets? Sharks? Latkes? Sufganiyot? Doesn’t matter where your allegiance lies: finding the light is always worth the fight — for all #eightnights! Get #cool, …

Igazán fantasztikus ez a jól összeszokott csapat, amely 18 évvel ezelőtt alakult először a Binghamton Egyetem zsidó a cappella csoportjaként. A főiskola után Boxer és néhány haverja hiányolta a csoport összejöveteleit, mondta. Így hát megalakították a Six13-at; lényegében „csak srácok, akik szeretnek énekelni”, ahogy ő fogalmazott.

„Az évek során a srácok cserélődött a csapat. Mindannyian dolgozni kezdtünk, családot alapítottunk, jött egy, kettő, három vagy négy gyerek” – mondta Boxer. „Ám jó hír az volt, hogy valahányszor elvesztettünk valakit, nyertünk valakit, aki még jobb volt.”

Manapság a Six13 nyolc tagból áll, akiknek többsége 26 és 32 év közötti, állítja Boxer, aki 41 évesen a csoport legidősebb tagja. „Én vagyok az a srác, aki egyszerűen nem akar elmenni” – viccelődött. A tagok New York-szerte, valamint Long Islanden és New Jerseyben élnek, így Manhattan ideális helyszín volt a videoklip forgatásához – nemcsak a „West Side Story” szellemiségéhez elengedhetetlen, de mindenkinek kényelmes is volt.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát bejövetele előtt készítette és a szombati munkatilalmak miatt előre beidőzítve jelent meg oldalunkon.

Megvan, ki alakítja Teller Edét az új Nolan filmben

Christopher Nolan Oppenheimer életrajzi filmje, amelynek szereplőgárdájában már Cillian Murphy, Robert Downey Jr., Matt Damon és Emily Blunt is szerepel, három újabb nagy névvel bővült.