Oxigénterápiával küzdik le a depressziót

Úgy tűnik, hogy a depressziós tüneteket jelentősen javítja, ha egy hónapon át éjszakánként hozzáadott oxigénnel kevert levegőt lélegeznek – írja az Israel21C.

A Ben-Gurion University of the Negev kutatóinak új, a koncepciót bizonyító tanulmánya szerint javultak a depressziós betegek tünetei, akik egy hónapon át oxigénnel dúsított levegőkezelésben részesültek.

Eredményeikről a Scientific Reports című szaklapban számoltak be a közelmúltban.

Ötvenöt beteget két csoportra osztottak: Az egyiket 35 százalékos oxigénnel dúsított levegővel, a másikat pedig normál levegővel (21% oxigén) kezelték éjszakánként hét-nyolc órán át egy hónapon keresztül.

A kezelés után a dúsított oxigénnel ellátott csoportban több mérési skálán is csökkentek a depressziós tünetek.

„A koncepció bizonyítékaként az eredményeink ígéretesek. A belélegzett levegő oxigénhányadának növelése csökkenti a depresszió tüneteit”

– mondta Abed N. Azab kutatásvezető, az egyetem ápolási tanszékének farmakológusa.

Megjegyezte, hogy a kezelést biztonságosan, normál légköri körülmények között – nem túlnyomásos kamrában – alkalmazták, és nem okozott káros hatásokat.

„Természetesen még sok mindent fel kell fedezni. Vajon a hosszabb kezelések még előnyösebbek lennének? A magasabb oxigénkoncentráció jobban javítaná a tüneteket vagy sem?”

– tette hozzá Azab.

További tanulmányokat sürgetett, hogy megválaszolják ezeket a kérdéseket, és hogy kiderüljön, hogy a kezelés a kórházban fekvő, súlyos depressziós betegek esetében is hatékony lenne-e.

Izraeli kutatók felfedezése jelenthet áttörést a az agydaganat egyik leggyakoribb és leghalálosabb típusa ellen

A fehérvérsejtek furcsa viselkedését kell blokkolni