Varsó és Vilnius szívesen látná Ukrajnát a NATO-ban és az EU-ban

Nyilatkozatot írt alá Ukrajna euroatlanti integrációs törekvéseinek támogatásáról Volodimir Zelenszkij ukrán, Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnök hétfőn a nyugat-ukrajnai Hutában megtartott találkozójukon.

Zelenszkij a találkozó után kifejtette: a most aláírt közös nyilatkozatban rögzítették, hogy Lengyelország és Litvánia „egyértelműen” támogatja Ukrajna EU- és NATO-csatlakozását, továbbá az orosz agresszió elleni küzdelmét – számolt be a Korreszpondent.net hírportál.

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy a három ország közös állásponton van a kulcsfontosságú kérdésekben. Kitért arra, hogy Ukrajna elsődlegesen a vele szomszédos országokkal igyekszik szorosabbra vonni a kapcsolatait. „Nem vagyunk tagjai az Európai Uniónak, és a NATO-nak sem. Ezért mindenekelőtt szomszédi kapcsolatainkat erősítjük” – mondta. Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna gázszállítással nyújtott segítséget Moldovának, amikor az energiahordozó súlyos hiányával küzdött, Litvániának pedig a migránsok elleni határzár kiépítésében segédkezett.

    Véleménye szerint számos ország – köztük Ukrajna – NATO-csatlakozása akkor válik valóra, „amikor a NATO rájön, hogy nem a NATO erősíti meg a többi államot biztonsági szempontból, hanem az erős államok erősítik a NATO-t”.

A közös sajtóértekezleten Zelenszkij „újabb, Ukrajna elleni orosz információs támadásnak” minősítette azokat az információkat, melyek szerint Oroszország atomfegyvereket telepíthet Fehéroroszországba. Megjegyezte, hogy az efféle „ijesztgetések” Ukrajna számára már megszokottakká váltak.

Zelenszkij: Ukrajna a NATO „előretolt állása” lesz egy nagyszabású orosz támadás esetén

„Megértjük, hogy ha nagyszabású háború lesz, az áldozatok ezreit, százezreit, millióit jelenti, ezért ezt mi, mint civilizált emberek, nem akarjuk” – mondta az ukrán elnök.

Az ukrán államfő emlékeztetett arra, hogy korábban az Oroszország által megszállt Krím-félszigettel kapcsolatosan is felröppentek hírek arról, hogy  Oroszország atomfegyvereket készülne telepíteni oda. „Ugyanakkor úgy gondolom, hogy ilyen dolgokkal nem szabad játszani” – tette hozzá.

    Andrzej Duda az Interfax-Ukrajina hírügynökség jelentése szerint ismételten hangot adott azon véleményének, hogy Oroszország áll a Fehéroroszország és uniós szomszédjainak határainál kialakult migrációs válság mögött.

„Ma két válság van körülöttünk. Az első a határon kialakult válság, amelyet a fehéroroszországi rezsim váltott ki. Ezt kétség kívül Moszkva támogatja, mert szerintem senki sem kételkedik abban, hogy ezeket az akciókat velük egyeztetik” – fejtette ki Duda. A második válság alatt az Ukrajna határainál összevont orosz csapatokat értette. Ez utóbbival összefüggésben leszögezte, hogy a NATO-tagállamoknak semmi esetre sem szabad engedniük a szövetség további keleti bővítésének leállítására vonatkozó orosz „zsarolásnak”. A lengyel államfő szerint a NATO-tagállamoknak „ellenultimátumot kell adniuk Moszkvának”.

Duda azt hangoztatta, hogy a háttérben az húzódhat meg, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek „most valóban meg kell mutatnia Oroszország nagyhatalmi súlyát, vagy esetleg azt gondolja, hogy a NATO meggyengült, és enged a követelésének”.

A lengyel államfő leszögezte: Ukrajna biztonsága alapvető fontosságú, ezért szomszédjainak és a NATO-országoknak készen kell állniuk arra, hogy segítsék védelme megerősítésében, mindent el kell követniük annak érdekében, hogy Oroszország ne támadja meg Ukrajnát.

Megtámadják-e az oroszok Ukrajnát? — Sz. Bíró Zoltánt kérdeztük

Az Oroszország-szakértő beszélt a Neokohnnak az ukrán-orosz feszültség hátteréről és a lehetséges forgatókönyvekről.