Elszabadultak az energiaárak Európában

Franciaországban a legmagasabb az ár, de már a magyar piacot meghatározó Németországban is eszelős árszint alakult ki – írja a Telex.

A magyar lakosság 34 euró/MWh áron kapja a villamos energiát, eközben a piacon, például Franciaországban 600 euró/MWh körüli árak alakultak ki, míg a számunkra meghatározó Európai Energiatőzsdén (EEX), illetve azon belül is az Európai Áramtőzsdén (EPEX) 400-500 eurós, soha nem látott áramárakat lehet látni december 21-én.

A hideg időjárás és főleg az orosz gázszállítások akadozása egész Európában gondot okoz, erről a Portfolio két napja írt azzal a címmel, hogy egekbe szöktek az energiaárak, azóta a helyzet érdemben romlott. A legbeszédesebb az a friss információ, hogy a nagy orosz gázexportőr, vagyis a Gazprom milyen lekötéseket vállalt a Nyugat felé. Van ugyanis öt olyan beszállítási pont, amelyen keresztül nagyjából lemérhető, hogy miképpen csordogál az orosz gáz Nyugat-Európába (e szempontból most mi is Nyugat vagyunk).

Nos, ez alapján az oroszok mintha szisztematikusan kiéheztetnék Európát. A két fontos orosz–ukrán határkeresztező ponton (Szudza, Sokhranovka) egyáltalán nem jön gáz, az ungvári (ukrán–szlovák) határkeresztezés 13 millió köbmétert enged át naponta, a beregdaróci (ukrán–magyar) 0,1 millió köbmétert, a mallnowi lengyel–német 11 millió köbmétert, ez a lehetőségeknek úgy az egyötöde.

A Telex cikkének folytatása itt olvasható.

Economist: A zöld-korszak első nagy energiaválságának lehetünk a tanúi

Súlyos problémák vannak a tiszta energiára való átállással kapcsolatban.

Címlapkép: Stefan Jürgensen/Flickr