A nők eltörlése — egy angol táncosnő találkozása az eltörlés kultúrájával

Egy progresszív tánc együttes vezetője egy partin elejtette, hogy nem ért egyet azzal, ahogy a transz mozgalom tagadja a biológiai valóságot, a megjegyzés egy olyan lavinát indított el, ami együttesének elvesztéséhez vezetett. 

Az elmúlt években a nyugati világban bizonyos témák no-go zónákká váltak. Az egyik ilyen terület a gender-vita, különösen a transz identitás kérdése. A feministák és a transz aktivisták közötti konfliktus nyilvánvalóvá vált miután J. K. Rowling a Harry Potter regények írónője, kétségeit fejezte ki a transz aktivizmussal szemben, és felháborodott, amiért a „nő” kifejezés használata helyett „politikailag korrekt” kifejezéseket használnak.

Rowling eltörlése szinte lehetetlen, mégis páriává vált Hollywoodban, és a Harry Potter filmek sztárjai is mind bedobták a busz alá. Azonban Rowling kitartott véleménye mellett. Míg ő kellő befolyással rendelkezik, hogy ne lehessen elhallgattatni, addig nála kisebb emberek könnyen bajba kerülnek, ha hasonló véleményüknek adnak hangot. Ezt tanulta meg Rosie Kay díjnyertes brit koreográfus és táncos. Kay egy feminista táncosnő, aki egész életét progresszív produkciók létrehozásának szentelte. 2004-ben alapította meg saját tánc stúdióját.

„A nemek közötti egyenlőségről szóló vita frontvonala veszélyes hely. Elvesztettem a társulatom, kiközösített a korábbi társigazgatóm és a kuratóriumom” – írta Kay az UnHerd magazinban megjelent publicisztikájában.

„Kiközösítésem egy nálam tartott parti után kezdődött meg, amelyen felfedtem, hogy új munkám Virginia Woolf Orlando című regényén alapul majd, és elmondtam növekvő nyugtalanságomat a „nő” szó eltörlése és gender ideológiához kapcsolódó biológiai tagadással kapcsolatban”

– írja Kay, aki elmondása szerint nem akart senkit megbotránkoztatni, mindössze vitát szeretett volna generálni. Azonban saját otthonában kimondott szavak lavinát indítottak el.

„A parti után transzfóbiával vádoltak meg, és a saját cégem vizsgálatot indított ellenem bigottság miatt. Múlt héten úgy döntöttem, hogy többé nem bízom a vezetőségemben, és hogy visszaéltek a vállalat panaszkezelési szabályzatával, hogy tisztességtelenül vizsgálódjanak ellenem. Nem volt más választásom, mint a konstruktív elbocsátásra hivatkozva felmondani, abban a reményben, hogy visszaveszem az irányítást az életem és a kreativitásom felett. Megpróbáltak elhallgattatni és leállítani; másnap elvették a telefonomat és a személyes e-mail fiókjaimat, amelyek összefonódtak az általam alapított céggel”

– írja a koreográfus.

„Hiszem, hogy a felnőtt embereknek joguk van ahhoz, hogy úgy éljenek, úgy viselkedjenek és azzal azonosuljanak, amivel csak akarnak. Úgy vélem azonban, ha eltöröljük a nő szót, ha megszüntetjük, hogy egy biológiailag meghatározott nemi osztály jelentését, akkor a nő egy olyan szóvá válik, amely bármelyik férfit magában foglalhatja, aki magát nőként azonosítja, és ezzel eltöröljük a nők jogait, a nőjogi mozgalmat. Az az elképzelés, hogy azt mondani, hogy „a nő az nő” az szélsőséges vagy transzfób, az hátborzongató és teljesen hamis”

– jelenti ki Kay.

A táncos szerint abszurd tagadni a nemek biológiai realitását.

Rosie Kay teljes írását itt olvashatja.

Tisztességtelen előny — tényleg veszélyben van a női sport?

Korunk egyik legabszurdabb vitája, hogy vajon van-e joga a biológiailag férfinak született, de magukat nőként azonosító sportolóknak indulniuk a nők versenyében vagy sem. Hajdú Tímea írása. 

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.