Egy izraeli magáncég védte meg Ferenc pápát egy titokzatos dróntól

Csak a napokban hozta nyilvánosságra a The Jerusalem Post, hogy Ferenc pápa szeptemberi budapesti és felvidéki útjának zárórendezvényén, a szlovák nemzeti kegyhelynek számító Sasváron szeptember 15-én tartott szabadtéri szentmisén azonosítottak és ártalmatlanítottak egy ellenséges drónfenyegetést – írja a The Jerusalem Post nyomán a Magyar Hang.

A napilap szerint egy erre szakosodott anti-drón magáncég hiúsította meg a lehetséges támadást, a vállalat együttműködött a Szentatya felvidéki útjának biztosításában a szlovák belügyminisztériummal. Az izraeli főváros angol nyelvű lapja szerint az incidens azért csak most, három hónappal az eset után derült ki, mert a drónt semlegesítő magáncég kilencven napos titoktartást vállalt.

Az izraeli biztonsági magáncég azt nyilatkozta a Jerusalem Postnak, hogy egy kifejezetten dróntámadások kivédésére, általuk kifejlesztett eszköz segítségével védték meg a pápát; a szerkezet „360 fokos védelmet” biztosít. A cég közölte a lappal, hogy több ismeretlen drónra is felfigyeltek a szeptemberi mise során, ám ezeket a szlovák rendőrség „baráti” eszközként azonosította, mire feltűnt egy ismeretlen, házilag barkácsolt drón is.

Első körben a rendőrség úgy határozott, hogy csupán zavarni szükséges az ismeretlen eszköz jelét, ám ezt követően gyorsan módosították az álláspontjukat, mivel attól tartottak, hogy a távirányított eszköz esetleg zavarni készül a mise kommunikációs rendszereit. Aggódtak a pápa beszéde közben médiaközvetítések leállítása, valamint a biztonsági bázisállomások megzavarása miatt is, ami szintén biztonsági kockázatot jelentett.

A Magyar Hang eredeti teljes cikke itt olvasható.

Ferenc pápa a zsidók és keresztények egységét szorgalmazta, idézett Radnótitól is

A Budapest két partját összekötő Lánchídhoz hasonlította a keresztény és a zsidó közösségek testvéri kapcsolatát Ferenc pápa, aki egységet szorgalmazott az antiszemitizmus ellen.