Egy alezredes elszólta magát a Kelet-Ukrajnában állomásozó orosz csapatokról, a Kreml tagad

Fogalmazói hiba miatt került egy bírósági ítélet szövegébe az az állítás, hogy Oroszországból élelmiszert szállítottak a délkelet-ukrajnai szakadár luhanszki és donyecki „népköztársaságban” állomásozó orosz csapatoknak – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak.

„Biztosan azok hibájáról van szó, akik ezt a szöveget írták, mert ez lehetetlen. Az Oroszországi Föderációnak nincsenek csapatai a függetlenségüket önhatalmúlag kikiáltott köztársaságokban. Nem voltak, és nincsenek. Orosz fegyveres erők az Oroszországi Föderáció területén vannak”

– mondta a szóvivő.

Peszkov Rosztov-na-Donu város egyik kerületi bíróságának egy, az orosz déli katonai körzetben 2019-ban leleplezett élelmiszer-szállítmányozási korrupciós ügyben meghozott ítéletére reagált így. A novemberben meghozott, és a testület honlapján közzétett verdikt hullámokat vert az orosz sajtóban, mert a szöveg értelmében az inkriminált élelmiszert az orosz fegyveres erőknek „a luhanszki és a donyecki népköztársaság területén állomásozó katonai egységeinek” szállították.

A szöveg szerint egy helyi cég hadiélelmezésért felelős illetékese öt és fél évet kapott, amiért a főnöke nevében, közvetítőként 990 ezer rubel (jelenlegi árfolyamon több mint 4,4 millió forint) kenőpénzt fizetett a déli katonai körzet egészségügyi és járványügyi felügyelete vezetőjének. A megvesztegetett alezredes azzal fenyegetőzött, hogy ellenkező esetben félbeszakad az élelmiszer-szállítás a szakadár népköztársaságokban „harci szolgálatot teljesítő” orosz katonák számára.

Egy 2018 őszén egészségügyi ellenőrzés címén feltartóztatott konvojban mintegy 30 millió rubel (csaknem 134 millió forint) értékű élelmiszer romlott meg.

Megtámadják-e az oroszok Ukrajnát? — Sz. Bíró Zoltánt kérdeztük

Az Oroszország-szakértő beszélt a Neokohnnak az ukrán-orosz feszültség hátteréről és a lehetséges forgatókönyvekről.

Arra a kérdésre, hogy vajon kihez irányulhattak az élelmiszer-szállítmányok Délkelet-Ukrajnában, Peszkov csütörtökön úgy válaszolt, hogy a régióba folyamatosan megy orosz humanitárius segély, amire a „köztársaságoknak” nagy szükségük van, de hadiélelmezésről semmiképp sem lehet szó.

A rosztovi bíróságok sajtószolgálata csütörtökön közleményt adott ki, amely szerint az orosz csapatoknak a Donyec-medencében történő állomásoztatására vonatkozó állítás kizárólag a vádlott vallomásában szerepelt. Ezt a körülményt az illetékes testület nem ellenőrizte, és nem is ellenőrizhette, mert nem képezte a per tárgyát.

A kommüniké kitért arra, hogy a törvény értelmében a vádlottnak joga van bármilyen, törvénybe nem ütköző eszközzel védekeznie, és ennek megfelelően olyan vallomást tenni, amilyent, a saját védelme érdekében szükségesnek tart. Az ítélet szövege egyébként elérhetetlenné vált a bírósági honlapon.

Oroszország mindig tagadta, hogy reguláris erőket állomásoztatna Délkelet-Ukrajna területén, és azt állította, hogy az ukrán kormánycsapatokkal az ottani „népi milícia” áll szemben, amelyhez Oroszországból kizárólag „önkéntesek” csatlakozhattak. Újságírói oknyomozások és ukrán hírszerzési közlemények ennek az ellenkezőjét állítják, Moszkva viszont arra szokott hivatkozni, hogy orosz reguláris erők jelenlétéről az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői sem tudnak.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Zelenszkij: Ukrajna a NATO „előretolt állása” lesz egy nagyszabású orosz támadás esetén

„Megértjük, hogy ha nagyszabású háború lesz, az áldozatok ezreit, százezreit, millióit jelenti, ezért ezt mi, mint civilizált emberek, nem akarjuk” – mondta az ukrán elnök.