Köteles meleg esküvőn is fotózni a keresztény fényképész – mondta ki egy New York-i bíró

Egy szövetségi bíró úgy döntött, hogy egy New York-i székhelyű keresztény fotósnak annak ellenére kell szolgáltatásokat nyújtania azonos neműek esküvői ünnepségein, hogy vallási kifogása van a melegházassággal szemben.

Az Alliance Defending Freedom, egy konzervatív jogi nonprofit szervezet, amely sikeresen érvelt már vallásszabadsággal kapcsolatos ügyekben az amerikai Legfelsőbb Bíróság előtt, és ők képviselik Carpentert az ügyben – írja a Christian Post,

Jonathan Scruggs, az ADF vezető jogtanácsosa nyilatkozatban ítélte el a döntést, és megfogadta, hogy fellebbez az ítélet ellen.

„A bíróság a döntésével folytatja azt a veszélyes utat, hogy a kormányzat arra kényszeríti a művészeket, hogy vallási meggyőződésükkel ellentétes üzeneteket hirdessenek – vagy borsos bírságokat szab ki rájuk, bezáratja az üzleteiket, vagy börtönbe zárja őket” – állította Scruggs.

Áprilisban Carpenter beperelte Letitia James New York-i főállamügyészt, Johnathan J. Smith-t, New York állam emberi jogi osztályának ideiglenes biztosát, valamint Weeden Wetmore-t, Chemung megye kerületi ügyészét.

A vita tárgyát az állami törvények azon rendelkezései képezték, amelyek tiltják a „szexuális irányultság miatti … törvénytelen diszkriminatív gyakorlatot” „bármely nyilvános ellátás során”. Mivel a törvény a nyilvános ellátás fogalmát úgy határozza meg, mint „kiskereskedelmi … létesítmények, amelyek bármilyen áruval vagy szolgáltatással foglalkoznak”, Carpenter arra a következtetésre jutott, hogy a törvény az ő üzletére is vonatkozik.

„… a Szálláshelyekre vonatkozó klauzula arra kényszeríti Emilee-t, hogy azonos neműek eljegyzését vagy esküvőjét ünnepelje, és arra kötelezné, hogy olyan üzeneteket népszerűsítsen, amelyek sértik vallási meggyőződését, vagy arra kötelezné, hogy részt vegyen olyan vallási szertartásokon, amelyek sértik vallási meggyőződését, amit nem tehet meg” – áll a perben.

„Hasonlóképpen, a közzétételi klauzula megtiltja Emilee-nek, hogy olyan kérdéseket tegyen fel a leendő ügyfeleknek, amelyek elegendőek ahhoz, hogy megtudja, hogy azonos nemű eljegyzéseket vagy esküvőket ünneplő fotószolgáltatást keresnek-e, hogy őszinte lehessen velük az általa készített és nem készített fotókkal kapcsolatban.”.

A kereset aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy „a New York-i tisztviselők arra kényszeríthetik a vállalkozását és őt személyesen, hogy korlátlan kártérítést és 100 000 dolláros bírságot fizessen, bírósági végzéssel kötelezhetik arra, hogy a meggyőződésével ellentétes műalkotásokat készítsen, visszavonhatják a vállalkozói engedélyét, és akár egy évre börtönbe zárhatják”.

Fotó: Emilee Carpenter

„Ha nem állunk ki a tradícióinkért, akkor nem lesz jövőnk” — Yoram Hazony a Neokohnnak

Az izraeli filozófus a Neokohnnak elmondta, hogy miért fontos, hogy a konzervatívok vállalják a küzdelmet a szélsőséges ideológiákkal szemben. Hajdú Tímea interjúja.