Az amerikai kormány megkönnyíti, hogy a nők abortusz tablettához jussanak

Az Élelmiszer és Gyógyszerfelügyelet (FDA) bejelentette, hogy meg fogja könnyíteni egyes államokban a nőknek, hogy beszerezhessenek vetélést indukáló tablettákat. 

A lépés állandóvá teszi a világjárvány idején kiadott iránymutatást, amely lehetővé tette, hogy az emberek postai úton is megkaphatják a tablettákat, amennyiben az állami törvények ezt lehetővé teszik. Mielőtt az FDA a világjárvány miatt ideiglenesen megváltoztatta a szabályt, az embereknek orvosi rendelőkbe, kórházakba vagy klinikákra kellett menniük a mifepriszton abortusztabletta megszerzéséhez – írja az Axios.

Az FDA közölte, hogy eltörli azt a követelményt, hogy a mifepriszton „csak bizonyos egészségügyi intézményekben, konkrétan klinikákon, orvosi rendelőkben és kórházakban adható ki”.

Egy olyan követelményt fog hozzáadni, amely szerint a gyógyszert kiadó gyógyszertáraknak „speciális tanúsítvánnyal kell rendelkezniük”.

Az abortusztablettát az amerikai államok majdnem felében erősen korlátozzák vagy teljesen tiltják, és még több állam követheti ezt a példát.

Az American Civil Liberties Union polgárjogi szervezet szerint a lépés lehetővé teszi, hogy „a betegek akkor vethetnek véget terhességüknek, amikor készen állnak rá, felesleges költségek és terhek nélkül”.

Az abortuszjogi aktivisták az abortusztabletta potenciális lehetőségként hirdetik az olyan helyeken, ahol a klinikák bezárásra kényszerülhetnek, ha az amerikai Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezi a Roe kontra Wade ítéletet.

„Az FDA döntése óriási megkönnyebbülést jelent számtalan abortuszon és vetélésen átesett beteg számára, legyen szó akár a legközelebbi klinikától több száz mérföldre lévő vidéki közösségben élő személyről, akár arról a betegről, aki otthonának kényelmében szeretne hozzáférni ehhez az alapvető ellátáshoz” – mondta Georgeanne Usova, az ACLU vezető törvényhozási tanácsadója egy nyilatkozatban.

Az FDA eredetileg áprilisban ideiglenesen módosította az iránymutatást, válaszul az ACLU perére, amely szerint a gyógyszerhez való személyes hozzáférés a világjárvány idején kockázatos, mert mikor elmennek érte a nők „elkaphatják a COVID 19-et”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

„A progresszívek össze fognak omlani” — francia jogász a Neokohnnak

Grégor Puppinck lapunknak beszélt arról, hogy miben különböznek a klasszikus emberi jogok, a megsokasodott „új emberi jogoktól”, hogy mit gondol a kóser vágás elleni luxembourgi döntésről, és hogy mit gondol a szlogenről „az én testem, az én döntésem”. Hajdú Tímea interjúja.

Borítókép: EPA/Oliver Contreras / POOL