20 év vakság után visszanyerte a látását egy izraeli nő

Az izraeli Beilinson kórházban végzett ritka beavatkozás visszaadta a 60 éves názáreti Hanan Awad látását, aki súlyos szaruhártya betegségben szenvedett, ami vakságához vezetett.

A bonyolult műtét során, amelyet először hajtottak végre izraeli kórházban, Awad lábából származó csontdarabot és egy mesterséges szaruhártyát ültettek a szemébe – számolt be az Algemeiner.

„A műtétet a szaruhártya-betegség legsúlyosabb eseteiben végezzük, amikor nem lehetséges szaruhártya-átültetés donorszövetből, és valójában ez az egyetlen lehetőség arra, hogy visszaadjuk a látást olyan vak betegeknek, akiknek az állapota eddig gyógyíthatatlannak számított” – mondta Dr. Eitan Livni, a Beilinson, más néven a Rabin Orvosi Központ szaruhártya-osztályának vezetője.

A szaruhártya, vagyis a szem legkülső szemlencséjének betegségei a vakság második vezető oka a világon. Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint évente mintegy kétmillió új szaruhártyavaksági esetet regisztrálnak.

Awad kétfázisú beavatkozása egyenként hétórás műtétekkel járt – jelentette a kórház a múlt héten.

Az első során Awad sípcsontjából egy csontdarabot vettek ki, majd egy vékony korong alakjára faragták és formázták azt. A közepébe egy 3 milliméteres lyukat fúrtak, amelybe egy műanyagból készült mesterséges szaruhártyát helyeztek be. Ennek eredményeként az orvosok egy szerves csontból és egy mesterséges implantátumból álló hibrid implantátumot hoztak létre, amelyet az érintett szembe ültettek be.

Az implantátumot három hónapig Awad bőre alá helyezték, hogy a lágyszövetek és a vérerek táplálják a csontot, és életben tartsák azt. Ez idő alatt friss szövetek nőnek, amelyek a csonthoz kapcsolódnak. A beavatkozás második fázisában a sebészek eltávolították a csontprotézist a körülötte kialakult véredényekkel együtt, és egy összetett műtét során beültették a csontkorongot a mesterséges szaruhártyával együtt Awad szemének közepébe.

Az év elején a Beilinson sebészei elvégezték az ország első sikeres mesterséges szaruhártya-átültetését, amelyet a CorNeat Vision izraeli orvostechnológiai vállalat fejlesztett ki, és segítettek Jamal Furani haifai lakosnak visszanyerni a látását.

„Ezek olyan műtétek, amelyeket a velük járó nagyfokú összetettség miatt világszerte csak kevés orvosi központban végeznek” – mondta Irit Bahar professzor, a Beilinson Szemészeti Osztályának igazgatója. „A Beilinson az egyetlen olyan központ az országban, ahol ilyen típusú műtéteket végeznek, amelyek helyreállítják a vak emberek látását.”

A fejüknél összenőtt sziámi ikreket választottak szét sikeresen Izraelben

Az egyéves sziámi ikreket ötven fős orvoscsoport választotta szét rendkívül összetett műtéttel, amelyhez hasonlót eddig csak hússzor végeztek el sikeresen az egész világon.