Levetették a koronavírus-elleni intézkedéseket a nácik bűneihez hasonlító holland képviselő tweetjeit

A holland bíróság szerdán elrendelte, hogy egy jobboldali képviselőt távolítson el négy olyan tweetet, amelyekben a koronavírus-járvány elleni korlátozásokat a náci rezsim a zsidókkal való bánásmódjához hasonlította.

Thierry Baudet képviselőt a múlt héten perelte be két hollandiai zsidó szervezet a Twitteren tett megjegyzései miatt.

A két csoport, a Center for Information and Documentation on Israel (CIDI) és a Central Jewish Consultation négy holokauszt-túlélő által támogatott perben kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsák jogellenesnek Baudet kijelentéseit.

Egy bíró szerdán elrendelte, hogy Thierry Baudet távolítson el négy olyan tweetet, amelyekben a koronavírus-járvány elleni korlátozásokat a náci rezsimben a zsidókkal való bánásmóddal hasonlította össze – írja az Arutz7.

A tweetek között volt olyan is, mely a koronavírus ellen be nem oltott embereket „az új zsidóknak” a korlátozásokat bevezetőket „új náciknak” nevezte.

Az AP szerint az ügyet tárgyaló bíró szerdán azt mondta: „A Thierry Baudet általi megnyilvánulásokban végzett összehasonlítás túlmutat azon, amit az erőteljes nyilvános vita érdekében indokolni lehet”.

„Azzal, hogy az üzenetekben minden árnyalat nélkül egyenlővé teszi az oltatlan állampolgárok helyzetét a zsidók sorsával az 1930-as és 40-es években, olyan összehasonlítást végez, ami ténybelileg téves és sérti a holokausztban szenvedett zsidók érzékenységét” – tette hozzá a bíró.

A bíróság arra kötelezte Baudet-t, hogy 48 órán belül távolítsa el a tweeteket, amennyiben nem teszi, úgy 25 000 eurót (mintegy 9,2 millió forint) kell fizetnie minden nap, amíg azok online maradnak.

A Twitteren Baudet „őrültnek, érthetetlennek” nevezte az ítéletet, és hozzátette: „Dühösek és harciasak vagyunk. És természetesen fellebbezni fogunk.”

Baudet vezeti a Fórum a Demokráciáért pártot, amely Hollandia Európai Unióból való kilépését és szigorúbb bevándorlási politikát igyekszik eléérni, a párt egyébként következetesen Izrael-párti.

2020-ban Baudet ideiglenesen lemondott a Fórum a Demokráciáért vezetői posztjáról, miután arról jelentek meg hírek, hogy a párt ifjúsági mozgalmának tagjai antiszemita magatartást tanúsítottak.

Az év elején Baudet azzal is felháborodást váltott ki, hogy a nácik elleni perek a németországi Nürnbergben „illegitimek” voltak.

Magyarország lett Európa vezető kóser libamájtermelője

Európa két kóser libamájgyára nem Franciaországban van, amely messze a zsíros májtermék legnagyobb fogyasztója. És nem is Angliában, Európa második legnagyobb zsidó közösségének az otthonában.