Izrael leállítja a földgázkutatást és inkább a megújuló energiára összpontosít

Izrael 2022-ben leállítja a földgázkutatást és -kitermelést, hogy helyet adjon a megújuló energiaforrások felhasználásának – jelentette be szerdán a Jes Átid párti Karin Elharrar energiaügyi miniszter.

Elharrar szerint Izraelnek június óta sikerült megdupláznia a megújuló energiaforrásokból származó energiafelhasználását.

„A következő évben a jövőre, a zöld energiára, az energiaoptimalizálásra és a megújuló energiára fogunk összpontosítani, és eközben félretesszük a földgáztermelés fejlesztését, amely, mint ismeretes, rövid távú megoldás” – mondta.

Egy júniusban nyilvános véleményezésre kiosztott földgázpolitikai dokumentum azt javasolta, hogy a kormány lépjen fel annak érdekében, hogy a következő tíz évben egy újabb, 500-1 000 milliárd köbméter közötti mennyiséget (BCM) szállító gázmező felkutatását segítse elő.

Elharrar azonban világossá tette, hogy az Energiaügyi Minisztérium nem fogadja el a szakpolitikai dokumentumot, és nem ír ki negyedik pályázatot a földgázkutatási engedélyek megszerzésére.

Elmondta, hogy az energiaügyi minisztérium egy új, megújuló energiaforrásokkal foglalkozó részleget is nyit.

Elharrar és jordániai kollégája nemrégiben megállapodást írt alá, amelynek értelmében Jordánia egy kijelölt napenergia-mezőt épít, és 600 megawatt villamos energiát exportál Izraelbe, valamint napenergia-tárolási megoldásokon dolgozik, míg Izrael megvizsgálja annak lehetőségét, hogy 200 millió köbméter vizet exportáljon keleti szomszédjához, amely egy kijelölt sótalanító üzemből származna.

Yoni Sapir, a Hazaőrzők nevű környezetvédelmi civil szervezet vezetője méltatta a döntést, de felszólította Elharrárt, hogy ne csak leállítsa, hanem teljesen szüntesse meg a földgázkutatást.

„Minden egyes sékel vagy perc figyelem, amelyet az ásványi gázipar fejlesztésére fordítunk, a megújuló energiaprojektek előmozdításának rovására megy, amelyekre oly nagy szükségünk van, tekintettel Izrael nemzetközi összehasonlításban is siralmas helyzetére, a célok eddigi szisztematikus elmulasztására és a klímaválságra” – mondta.

„Bármely most induló projekt évtizedekig velünk maradhat, és késleltetheti Izrael átállását arra, hogy szén-dioxid-semleges gazdaságra támaszkodjon”.”

A Földgázszövetség válasza:

„Az Európát sújtó energiaválság bizonyítja, hogy a megújuló energiaipar szükséges fejlesztése mellett nincs más választás, mint folytatni a további földgázlelőhelyek felkutatását.

Aki Izrael állam energiabiztonságát akarja biztosítani, az tudja, hogy a földgáz a következő évtizedekben is elsőrangú energiaforrás marad.

Ellentétben a miniszter azon döntésével, hogy sok nyugati ország lezárja a tengert a kutatás előtt, az Egyesült Államok és Norvégia jelenleg felgyorsítja erőfeszítéseit további földgázlelőhelyek felkutatására.

A földgáz segít csökkenteni a légszennyezést, mivel olyan szennyező és káros üzemanyagokat helyettesít, mint a szén, a dízel és a fűtőolaj.

A földgáznak köszönhetően több mint 70%-kal csökkent a villamosenergia-termelés okozta légszennyezés, Egyiptomban és Jordániában pedig a szén és a dízel használata.

A Földgázszövetség felszólítja az Energiaügyi Minisztériumot, hogy továbbra is tegyen meg minden erőfeszítést a megújuló energiák előmozdítása érdekében, miközben fenntartja a földgáz által Izrael polgárai számára nyújtott energiabiztonságot.”

„Ellene kell állnunk az apokaliptikus környezetvédő vallásnak”– Michael Shellenberger a Neokohnnak

Az Apokalipszis Soha című könyv szerzője beszélt a Neokohnnak arról, hogy miért tekinti a klímaaktivizmust vallásnak, és miért nem érdemes könnyet ejteni, ha a brazil farmerek kivágják az amazonasi esőerdőket. Interjú.