Többé nem vigyáznak a Sin Bét ügynökei Benjamin Netanjahu családjára

Az volt miniszterelnök hat hónappal ezelőtt távozott székéből.

A Sin Bétet is felügyelő izraeli miniszteri bizottság vasárnap szavazott arról, hogy megszüntetik a személyes biztonsági szolgálat működtetését Benjamin Netanjahu felesége és felnőtt fiai számára.

Az Algemeiner szerint a hétfőtől hatályos döntés annak ellenére született, hogy az előző miniszterelnök többször jelezte: családtagjaival együtt rendszeresen kapnak halálos fenyegetéseket.

A döntés a politikus fiait, Jairt és Avnert, valamint feleségét, Sara Netanjahut érinti közvetlenül. Benjamin Netanjahut a Sin Bét emberei tovább fogják kísérni a következő 20 évben.

Mint ismert, Netanjahu júniusban hagyta el irodáját, miután az ellenzéki koalíció nélküle állított kormányt Izraelben. Miniszterelnökként 12 éven át szolgált egybefüggően, illetve 3 éven át szintén miniszterelnöki székben ült az 1990-es években.

A hivatalos protokoll szerint a biztonsági szolgálat és személyes sofőrszolgálat hat hónapra biztosított a távozó miniszterelnökök családtagjai számára. Noha januárban Netanjahu kezdeményezésére ezt az időszakot egy évre módosították a miniszteri bizottságban. Vasárnap a Sin Bét javaslatára tértek vissza az eredeti szabályozáshoz. A beszámolók szerint Netanjahu családtagjait nem fenyegette halálos veszély.

Omer Barlev, közbiztonságért felelős miniszter szerint a lépés ezek fényében indokolt volt. „Amikor a Sin Bét, az izraeli rendőrség és a Moszad azt mondja, hogy nem áll fenn fenyegetés Netanjahu családját illetően, akkor könnyű a döntés” – írta a Twitteren.

Benjamin Netanjahu szerint azonban „felháborító és felelőtlen” döntés született, ami mögött politikai motivációk húzódnak. Szerinte családtagjai tényleg jelentős veszélynek vannak kitéve, ezért a Miniszterelnöki Irodának írt levelében is azt kérte, hogy hosszabbítsák meg a védelmi szolgálatot.

Netanjahu irodavezetője szintén a fennálló veszélyekre figyelmeztet, szerinte ugyanis Netanjahu családtagjait nemcsak hazai, hanem külföldi szereplők is fenyegetik. Ezutóbbira példaként említette az iráni vezetést – mivel korábban a perzsa állam tagjai a közösségi platformokon is fenyegetően üzentek az előző miniszterelnök családtagjai számára.

Trump berágott Netanjahura

„Nem beszéltem vele mióta gratulált neki (Joe Bidennek). B*ssza meg!” – mondta Trump.