Az Egyesült Arab Emírségek is Vaskupolát vásárolna, Izrael elzárkózik az üzlettől

Izrael azonban nem kíván Vaskupola-rendszert eladni az Egyesült Arab Emírségeknek az ottani iráni jelenlét miatt.

Az Egyesült Arab Emírségek nyomást gyakorol Izraelre, hogy több milliárd dollár értékben adjon el neki légvédelmi rendszereket – jelentette az Israel Hayom.

Az Egyesült Arab Emírségek érdeklődése az Izrael által kifejlesztett fejlett légvédelmi elemek, különösen a „Vaskupola” és a „Dávid-parittyája” rendszerek iránt már az Ábrahám-egyezmények aláírása előtt elkezdődött. Más, Izraellel megállapodással nem rendelkező országok, mint például Szaúd-Arábia, szintén nagy érdeklődést mutattak egy ilyen biztonsági megállapodás iránt köszönhetően az iráni fenyegetésnek.

Az Ábrahám-egyezmények aláírását, valamint az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti diplomáciai kapcsolatok felvételét követően az emírségek részéről fokozódott a nyomás a kérdésben, de Izrael nem hajlandó előmozdítani a megállapodás létrejöttét.

Ennek oka elsősorban a biztonság: az Egyesült Arab Emírségeken belül vannak Irán-barát elemek, és ezeknek az érzékeny rendszereknek a jelenlétét egy olyan országban, amelyhez Iránnak szabad hozzáférése van, Izrael jelenleg nem engedheti meg magának.

Az Egyesült Arab Emírségek és Irán nemcsak diplomáciai, hanem teljes körű kereskedelmi kapcsolatokat is ápol, és Nyugaton – Izraelben, az Egyesült Államokban és Európában – az Irán elleni nemzetközi szankciók megsértésének fő forrását is sokan az Egyesült Arab Emírségekben látják.

Davkaszt: Magyarország izraeli Vaskupola rendszert vásárol

Kik azok a Vaskupola-tagadók és nem lett volna-e jobb Izrael számára ha a Vaskupola helyett a Nautilus lézerágyut választja?