A britek 52%-a újra csatlakozna az EU-hoz

A jelek arra utalnak, hogy a közhangulat kezd megváltozni.

A Savanta ComRes új közvélemény-kutatása szerint a britek többsége az Európai Unióhoz való újbóli csatlakozásra szavazna.

Csaknem egy évvel az átmeneti időszak vége után sokak számára kezdett beérni a Brexit valósága.

Még a Brexit-párti Express újság is úgy tűnt, hogy éles fordulatot vett, miután a Bank of England lesújtó adatokat közölt az Egyesült Királyság EU-n kívüli kereskedelmi kilátásairól.

Savanta ComRes on Twitter: „🚨NEW EU referendum Voting Intention🇪🇺 Re-join 52% (-1)❌Stay out 48% (+1)2,232 UK adults, 3-5 Dec(Changes from 5-7 Nov 2021) pic.twitter.com/dNDns7Wcx6 / Twitter”

🚨NEW EU referendum Voting Intention🇪🇺 Re-join 52% (-1)❌Stay out 48% (+1)2,232 UK adults, 3-5 Dec(Changes from 5-7 Nov 2021) pic.twitter.com/dNDns7Wcx6

Liz Truss legjobb erőfeszítései ellenére, hogy az Egyesült Királyság kihasználja az EU tagjaként kötött kereskedelmi megállapodásokat és a Brexit által elvileg teremtett „végtelen lehetőségeket”, az Egyesült Királyságnak „nem sikerült nyereségessé tennie a szavazást” – jegyezte meg az újság – „A globális Nagy-Britannia kilátása gyorsan halványul.”

Az EU-n kívüli élettel kapcsolatos kialakult pesszimizmus már a közvélemény-kutatásokban is tükröződni látszik.

A britek 52 százaléka mondja most azt, hogy az EU-hoz való újbóli csatlakozásra szavazna (novemberben még 53 százalék mondta ugyanezt).

Ezzel szemben 48 százalékuk a kívülmaradást választaná.

Globális Britannia vagy Kis Anglia – brit kereskedelem a brexit után

Anglia úgy tűnik megoldotta a problémát és megkötötte a kereskedelmi megállapodásokat a fontosabb szereplőkkel. Zsiros Egon elemzése.