ENSZ-békefenntartókat robbantottak fel Maliban

Hét ENSZ-békefenntartó életét vesztette szerdán Mali központi részén egy robbantásban, három társuk pedig súlyosan megsebesült – közölte a világszervezet mali missziója (MINUSMA) a Twitter-oldalán.

A tájékoztatás szerint a Mopti régióban található Douentza településről Sévaréba tartó, műszaki ellátmányt szállító konvoj egyik járműve ráhajtott egy házi készítésű pokolgépre Bandiagara térségében.

Az áldozatul esett kéksisakosok állampolgársága egyelőre nem ismert.

Eddig egyetlen, a régióban tevékeny szélsőséges csoport sem jelentkezett elkövetőként. Maliban és térségében több iszlamista terrorszervezet garázdálkodik, egyesek az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek, mások az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak fogadtak hűséget.

Az ENSZ több mint 13 ezer fős békefenntartó missziójának kontingense mellett francia katonák is állomásoznak az országban, ennek ellenére nem ér véget az ország északi és központi részét sújtó vérontás. 2013 óta több mint 230 ENSZ-békefenntartó vesztette életét támadásokban.

Bevetik a Magyar Honvédséget a Száhel-övezetben

Az Országgyűlés hozzájárult, hogy a Magyar Honvédség a francia haderővel közreműködésben, a Barkhane-művelet részét képező Takuba alkalmi harci kötelékben Mali és Niger területén.