A Pfizer szerint három védőoltás megfelelő védettséget nyújt az Omikron-variáns ellen

A BioNTech és a Pfizer által közösen kifejlesztett koronavírus-vakcina három dózis után „kifejezetten hatékony” a vírus Omikron-variáns ellen – közölte szerdán a két vállalat.

A Pfizer vezetője, Albert Bourla azt mondta, hogy a COVID-elleni oltóanyag harmadik dózisa „25-szörösére növeli a vírust hatástalanító antitestek számát mindössze két dózishoz képest” egy laboratóriumi vizsgálat alapján.

A Times of Israel emlékeztet arra, hogy a Pfizer szerint a kezdeti adatok azt mutatják, hogy „a harmadik adag hasonló szintű semlegesítő antitesteket biztosít az Omikron-variáns ellen, mint a korábbi COVID-19 törzsekkel szembeni két adag után.

„Bár a vakcina két dózisa továbbra is védelmet nyújthat az Omikron törzs által okozott súlyos betegségek ellen, ezekből az előzetes adatokból egyértelműen kiderül, hogy a védettség javul a vakcina harmadik dózisának beadása után”

– fogalmazott Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója. „A COVID-19 terjedésének megelőzésére továbbra is a legjobb lépés annak biztosítása, hogy a lehető legtöbb ember legyen beoltva az első két adaggal és az emlékeztető oltással.”

„Ezek a vizsgálati eredmények jobbak, mint amire számítottunk” – írta a Twitteren Alex Sigal, az Africa Health Research Institute kutatója, a tanulmány szerzője. „Minél több antitest van, annál nagyobb az esélye, hogy védve lesz az Omikron ellen.”

Az Egészségügyi Világszervezete és az Egyesült Államok egészségügyi szakemberei a héten kijelentették, hogy az Omikron-variáns gyorsabban terjed ugyan, de komoly tüneteket és halálozási mutatókat tekintve nem rosszabb, mint a korábbi koronavírus-törzsek.

Palesztin maffia fojtogatja Berlint — videó

A család egyik fiát Rommelnek, egy másikat Nasszernek nevezték el, további kettőt pedig a palesztin terroristavezér, Jasszer Arafat tiszteletére Jasszernek és Arafatnak.