Elárverezik Raj Tamás hagyatékát

Az „Egy rabbi hagyatéka, aukció Raj Tamás könyvtárából” címmel meghirdetett árverést az „Eiffel Bazár és klub” rendezi a Bálint házban, melyről élő közvetítést is fognak adni.

Cikkünk megjelenésekor Raj Tamás legendás honlapja üresen áll, miután negyed évszázadon át szolgáltatott egyedülállóan színes információkat a judaizmusról, a zsidó életmódról, ünnepekről, szokásokról, saját mottója szerint:

„Honlapunk 1996 tavaszán Magyarországon elsőként jött létre Raj Tamás tudós főrabbi kezdeményezésére, hogy az egykor virágzó vallási és kulturális életet felidézze, a hittől és kultúrától elszakadt nemzedékeket visszatérítse.”

Az internet archívuma szerint a honlap utoljára október 19-én volt elérhető.

Raj Tamás honlapjának címlapképe 2008-ban

Raj Tamás magyar történész, neológ rabbi 1940-ben született Budapesten, és élete során számos könyvet jelentetett meg, többségét azzal a céllal, hogy a zsidó vallást közelebb hozza és megismertesse a más vallásúakkal. Tanulmányait az Országos Rabbiképző Intézetben (1964) és a szegedi József Attila Tudományegyetemen végezte (1968). 1964–70 között Szegeden és Délkelet-Magyarországon vezető rabbi. 1970-ben hosszas rendőri zaklatás után felfüggesztették állásából. 1971-től 1985-ig az Akadémiai Kiadó felelős szerkesztője, majd 1985–96 között ismét rabbi, majd 1996-tól főrabbi Budapesten.

Szerepelt A Napfény ízében rabbit alakítva.

Raj Tamás neológ rabbi 2010. március 8-án hunyt el, búcsúztatásáról a Sófár blog készített videótudósítást.

Filmszakadás

Visit the post for more.