13 évre ítélték a volt ukrán elnököt

Ukrajna Legfelsőbb Bírósága 13 év börtönre ítélte távollétében Viktor Janukovics volt államfőt hazaárulás és háború kirobbantásában való bűnsegédlet vádjával — írja a Kárpáti Igaz Szó.

Mint ismeretes, a parlament 2014. február 22-i ülésén felmentette Viktor Janukovicsot az elnöki tisztségéből. A leváltása után két nappal elfogatóparancsot adtak ki ellene, azonban holléte napokig ismeretlen volt, végül február 28-án Oroszországban, Don-Rosztovban bukkant fel.

2019. január 24-én egy kijevi bíróság 13 év börtönre ítélte távollétében a leváltott elnököt hazaárulásért, amiért segédkezett Moszkvának az Ukrajna elleni orosz agresszió végrehajtásában, a Krím félsziget elcsatolásában és a Donec-medencei fegyveres konfliktus kirobbantásában. Az ítéletet azonban Janukovics védői megfellebbezték, ezért még nem volt jogerős.

2021. november 17-én jelentették be a Janukovics ügyében indított eljárás újratárgyalását.

December 6-án Ukrajna Legfelsőbb Bírósága helybenhagyta a kijevi bíróság 2019. január 24-én kelt ítéletét. A határozat jogerős, nem lehet fellebbezni.

A lengyel migránsválság és az ukrajnai felvonulás után mit tervez Putyin Boszniában?

A jelenlegi boszniai helyzet törékeny. Boszniát egy olyan békemegállapodás tartja össze, amelyet sosem terveztek hosszútávra.