Legalizálták az öngyilkos kapszulákat Svájcban

A „Sarco” gépek – 3D nyomtatással készült kapszulák, amelyeket az asszisztált öngyilkossághoz terveztek – átmentek a jogi felülvizsgálaton, és mostantól működhetnek Svájcban – jelentette a Swiss Info.

A Hollandiában Dr. Philip Nitschke által készített prototípust, a koporsószerű Sarco kapszulát 2022-re fogja elkészíteni Svájcban. Míg a svájci eunatánágazat jelenlegi megközelítése folyékony nátrium-pentobarbitál lenyelését igényli, a Sarco a Swiss Info szerint ellenőrzött anyagok használata nélkül biztosíthatja a gyors halált – írja Business Insider.

A kapszulát belülről aktiválják, és el lehet vontatni egy olyan helyre, ahol az illető meg akar halni – számolt be a Swiss Info. Aktiválás után a kapszula nitrogénnel árasztja el a belsejét, és gyorsan csökkenti az oxigénszintet, aminek hatására az illető elveszíti az eszméletét, majd meghal.

Hollandia, Svájc, Belgium, Luxemburg, Kanada és Kolumbia engedélyezi az eutanáziát, bár mindegyik országban más szabályok vonatkoznak rá – írja a The Guardian. Szinte minden ország és állam, amely engedélyezi a gyakorlatot, megköveteli, hogy az egyénnek gyógyíthatatlan, végstádiumban lévő állapota legyen, amely szenvedést okoz neki.

Svájcban nincsenek a gyakorlatot tiltó törvények, és csak akkor tekinti bűncselekménynek az öngyilkossághoz való segítségnyújtást, ha az önző indítékból történik – számolt be a The Guardian.

Hollandiában az eutanáziát bárki kérheti, aki 12 éves vagy idősebb, és „elviselhetetlen módon szenved, és nincs kilátás a javulásra”, de szülői beleegyezés szükséges, ha a gyermek 16 év alatti.

A regionális eutanázia-felülvizsgálati bizottságok elnöke, Jeroen Recourt szerint Hollandiában az eutanázia-ügyek „túlnyomó többsége” olyan idős embereket érint, akik súlyos betegségben, például rákban szenvednek – írta a Trouw című holland napilap.

2020-ban az eutanázia Hollandiában elérte a csúcsot: 6938 eljárást hajtottak végre, ami 9%-os növekedést jelent az előző évhez képest – írja a Dutch News.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as vagy 06 80 820 111-es telefonszámot! 

„A progresszívek össze fognak omlani” — francia jogász a Neokohnnak

Grégor Puppinck lapunknak beszélt arról, hogy miben különböznek a klasszikus emberi jogok, a megsokasodott „új emberi jogoktól”, hogy mit gondol a kóser vágás elleni luxembourgi döntésről, és hogy mit gondol a szlogenről „az én testem, az én döntésem”. Hajdú Tímea interjúja.