Az egykori náci őr azt állítja, hogy csak egy közeli tanya munkása volt

A 101 éves férfi, akit azzal vádolnak, hogy őr volt a sachsenhauseni koncentrációs táborban azt állítja, hogy egy gyárban és egy farmon dolgozott, nem pedig SS-őr volt.

Egy 101 éves férfi, akit azzal vádolnak, hogy ő volt a Sachsenhausen-i koncentrációs tábor egyik őre, tagadja az ellene felhozott vádakat, és azt állítja, hogy csupán egy mezőgazdasági munkás volt, aki a tábor közelében dolgozott – írja az Arutz 7.

Josef S. perének kezdete óta csütörtökön szólalt meg először. Védőügyvédje által felolvasott nyilatkozatában kijelentette, hogy egy gyárban és egy farmon dolgozó munkás volt, nem pedig SS-őr, aki 1941 és 1945 között foglyok ezreinek meggyilkolásában segédkezett, ahogy azt a vád állítja.

A bíróságnak elmondta, hogy egy „kis cégnél” dolgozott, amely a náci rezsim számára gyártott alkatrészeket, mielőtt egy észak-németországi nagy gazdaságba ment át. Amikor az elnöklő bíró megkérdezte, hogy dolgozott-e valaha náci egyenruhában, azt válaszolta, hogy „nem”.

Thomas Walther, az ügyészség szóvivője a vádlott történetét „hiteltelennek” és „a valóságtól való menekülésnek, az élete tagadásának” nevezte.

Josef S. pere októberben kezdődött. Azzal vádolják, hogy bűnrészes volt 3518 fogoly halálában Sachsenhausenben. Ő a legidősebb vádlott, akit a náci korszakban elkövetett bűnök miatt bíróság elé állítottak.

Azzal vádolják, hogy részt vett orosz hadifoglyok lelövésében és más rabok Zyklon B gázzal történő meggyilkolásában.

Nem sokkal a tárgyalás megkezdése után Josef S. kijelentette, hogy ártatlan, és ragaszkodott ahhoz, hogy semmit sem tudott a táborban történtekről.

Az ügyészek történészek szakértői bizonyítékaira, valamint elsődleges forrásból származó dokumentumokra támaszkodtak, amelyek szerint valaki, akinek ugyanaz a neve és születési helye, mint a vádlotté, SS-őrként szerepelt a sachsenhauseni táborban.

A náci háborús bűnösök elleni németországi kemény fellépés a 2011-es müncheni per után kezdődött, amelyet John Demjanjuk náci háborús bűnös ellen indítottak, akit azzal vádoltak, hogy segédkezett a Sobibor haláltáborban 28 060 ember meggyilkolásában, és öt évre ítéltek. A férfi 2012-ben halt meg.

Tavaly a 93 éves stutthofi táborőr, Bruno Dey ellen a hamburgi tartományi bíróság 5 232 rendbeli gyilkosságban való bűnrészesség miatt hozott ítéletet, ami megegyezik azon emberek számával, akiket a feltételezések szerint 1944-ben és 1945-ben Stutthofban öltek meg az ott teljesített szolgálata alatt.

Az év elején a német ügyészek vádat emeltek egy 100 éves férfi ellen, aki állítólag egy olyan náci koncentrációs tábor őreként szolgált, ahol a második világháború alatt több mint 100 000 embert öltek meg.

Napokkal korábban Németország 10 ezer ember meggyilkolásában való bűnrészességgel vádolta meg a stutthofi náci koncentrációs tábor egy volt titkárát.
A közelmúltban Irmgard Furchner, a Stutthof 96 éves egykori titkárnője nem jelent meg a tárgyaláson, miután elhagyta Hamburg melletti nyugdíjas otthonát.

A rendőrség néhány órával később őrizetbe vette, és a tárgyalás október 19-i folytatása előtt előzetes letartóztatásba helyezték. Néhány nappal később szabadlábra helyezték.

A náci háborús bűnös, aki közel-keleti fegyverkereskedő és zsoldos lett (1.rész)

Egy izgalmas kémtörténet Adolf Eichmann jobbkezéről, a magát Damaszkuszban meghúzó náci háborús bűnösről, Alois Brunnerről.