Ismeretlenek megtámadtak egy nigeri katonai bázist, több mint száz halott

Több mint százan haltak meg egy nigeri katonai támaszpont elleni támadásban – közölte vasárnap a nyugat-afrikai ország hadseregének egyik szóvivője.

Az összesítés szerint 79 feltételezett lázadó harcos és 29 katona vesztette életét a forrongó Tillabéri régióban lévő bázis elleni támadásban, amelynek elkövetőjeként eddig egyetlen felkelő-, vagy terrorszervezet sem jelentkezett.

A szóvivő beszámolója szerint a fegyveresek motorok százain érkeztek a G5 Száhel nevet viselő egyesített erők (Mali, Mauritánia, Csád, Burkina Faso, Niger) támaszpontjához.

Az ország Tillabéri nevű, Beninnel, Malival és Burkina Fasóval határos régiójában rendszeresen hajtanak végre támadásokat az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz és az Iszlám Államhoz köthető dzsihadista csoportosulások.

A 23 millió lakosú Niger kormánya alig képes ellenőrzése alatt tartani a városokat övező, kiterjedt sivatagos térségeket, és ezt a szélsőségesek mellett bűnözői csoportok, így például embercsempészek is kihasználják a saját céljaikra.

Bevetik a Magyar Honvédséget a Száhel-övezetben

Az Országgyűlés hozzájárult, hogy a Magyar Honvédség a francia haderővel közreműködésben, a Barkhane-művelet részét képező Takuba alkalmi harci kötelékben Mali és Niger területén.

Címlapkép: US Africa Command/Flickr