Kitört a Semeru vulkán, videóra vették ahogy menekülnek a helyi lakosok

Kitört az indonéziai Jáva sziget keleti részén található Semeru vulkán szombaton, helyi lakosok ezrei hagyták el otthonukat. Legalább egy ember meghalt, több tucatnyian megsérültek.

A mentőszolgálatoknak több lakost kellett evakuálniuk, amikor a lávafolyam elérte falvaikat és lerombolt egy hidat Lumajang járásban. A híd leomlása miatt a járásba nem jut el az orvosi segítség.

A kitörés után két ember eltűnt, nyolc után pedig kutatnak Curac Kerobokanban faluban, ahol háromszáz család házát döntötte romba a láva és a vulkáni hamu. Lumajang járásnak ebben a falujában találtak egy holttestet is.

A lávaömlés következtében 41 ember – közöttük két várandós nő – szenvedett súlyos égési sérüléseket – közölte Indah Masdar, Lumajang járás helyettes vezetője.

A környező falvakból pánikban menekült a lakosság, amikor a láva és a hamu elérte a településeket.

Cristian Farías on Twitter: „El volcán Semeru, en Indonesia, ha entrado en una potente erupción hace pocas horas (son las 8.30 de Chile, 4/12). Ya venía en un estado alterado, con varias emisiones, pero lo de hoy es impresionante, con flujos piroclásticos incluídos. Sigan el hilo. Esto está pasando ahora. pic.twitter.com/7F0euBFFpF / Twitter”

El volcán Semeru, en Indonesia, ha entrado en una potente erupción hace pocas horas (son las 8.30 de Chile, 4/12). Ya venía en un estado alterado, con varias emisiones, pero lo de hoy es impresionante, con flujos piroclásticos incluídos. Sigan el hilo. Esto está pasando ahora. pic.twitter.com/7F0euBFFpF

Több térség is sötétségbe borult a vulkánból áradó hamu miatt – nyilatkozott Abdul Muhari, a katasztrófa-elhárítás szóvivője. Hozzátette, hogy Lumajang több településén ideiglenes befogadóhelyeket létesítettek.

A hatóságok a kráter körül öt kilométeres körzetben biztonsági övezetet hoztak létre.

Az indonéz légteret irányító AirNav Indonesia közleménye szerint a kitörés nem okozott jelentősebb fennakadásokat a légiközlekedésben.

A Semeru, a legmagasabb jávai vulkán legutóbbi jelentősebb kitörése 2020 decemberében volt, akkor több ezer ember menekült el a térségből, a láva egész falvakat árasztott el.

Indonézia a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol a tektonikus lemezek találkozása miatt gyakoriak a földmozgások. A dél-ázsiai ország területén mintegy 130 működő vulkán található.

2018 végén Jáva és Szumátra között a tenger mélyén történt földmozgás következtében szökőár keletkezett, amely megközelítőleg négyszáz emberéletet követelt.

Az indonéz hadsereg megszünteti a szüzességi teszteket a női újoncoknál

Már nem gondolják, hogy csak a szűz nők alkalmasak a katonai szolgálatra.