Már le is mondott az új osztrák kancellár Alexander Schallenberg

Alexander Schallenberg lemond a szövetségi kancellári tisztségéről – közölte a kancellária csütörtökön – számolt be a hvg.hu

Az osztrák közszolgálati média szerint Schallenberg azt írta, hogy nem áll szándékában és nem is volt célja, hogy átvegye az Osztrák Néppárt (ÖVP) szövetségi pártelnöki funkcióját. Azonban úgy véli, hogy a kormányfőnek és az Ausztriában legnagyobb szavazatszámmal rendelkező párt szövetségi elnökének ugyanannak kell lennie – derült ki a nyilatkozatából.

Schallenberg mindössze két hónapig töltötte be a kancellári pozíciót. Sebastian Kurz csütörtökön jelentette be, hogy távozik a pártelnöki székből.

A Spiegel szerint a jelenlegi belügyminiszter Karl Nehammer lehet esélyes mindkét posztra, mindenesetre az ÖVP elnöksége pénteken fog ülésezni.

Közben bejelentette visszavonulását a politikai élettől Sebastian Kurz korábbi osztrák kancellár csütörtökön, arra hivatkozva, hogy több időt szeretne tölteni a családjával.

„A mai napon új fejezet kezdődik az életemben” – nyilatkozta csütörtöki sajtótájékoztatóján a volt kancellár Bécsben. Hangsúlyozta, minden erejével azon volt, hogy a „jó irányba vezesse Ausztriát”, de elismerte, hogy hibákat is elkövetett tízéves pályafutása során.

„Nem vagyok sem szent, sem bűnöző” – mutatott rá a volt kormányfő. „Emberi lény vagyok, erősségekkel és gyengeségekkel” – fogalmazott, hozzátéve, hogy nem követett el semmilyen törvénytelenséget, és nagyon várja, hogy bíróság előtt tisztázhassa magát a korrupciós vádak gyanúja alól.

A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke és parlamenti képviselője még októberben mondott le a miniszterelnöki posztról, miután az osztrák ügyészi hivatal bejelentette, hogy több ember, köztük Kurz ellen is nyomozást indított megvesztegetés és befolyással üzérkedés gyanújával.

Az elmúlt időszakban számos bírálat érte őt azért is, hogy az osztrák kormány nem tett többet a koronavírus legutóbbi hullámának megakadályozása érdekében, így végül országos kijárási korlátozásokat kellett bevezetni.

Kurz 2019-ben egyszer már távozott a kancellári posztról, akkor azért, mert egy kiszivárgott videó olyan mértékben rontotta Hans-Christian Strache, az akkori koalíciós partner Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökének politikusi hitelességét, hogy emiatt felbomlott a kormánykoalíció.

A jelenleg 35 éves, „csodagyerekként” is emlegetett politikus 2017 óta volt a Néppárt elnöke, az osztrák kancellári posztot pedig 2017 decembere és 2019 májusa között, majd 2020 januárjától 2021 októberéig töltötte be.