Egy holland szélsőbaloldali párt szerint rasszista az amszterdami holokauszt megemlékezés

A párt a rendezvény elmaradását követeli, mivel szerintük „a hollandok által bántott indonéz, koreai és iraki áldozatokról kellene megemlékezni. 

Egy holland szélsőbaloldali párt egy hollandiai holokauszt megemlékezés törlésére szólított fel, mondván, hogy az „eredendően rasszista” – számolt be az Algemeiner.

A BIJ1 párt, amely magát „antirasszistaként és dekolonialistaként” határozza meg, a felhívást a 2022. márciusi amszterdami önkormányzati választásokra készülő programtervezetében tette bele.

„A holokauszt és a második világháború holland áldozatainak május 4-i amszterdami hivatalos megemlékezésén „nem emlékeznek meg a hollandok (vagy a Hollandia által támogatott erőszak) indonéz, suriname-i, koreai, iraki áldozatairól” – áll a szövegtervezetben.

Amíg ez így van, „Amszterdam nem adhat helyet” az eseménynek – állítja a párt.

A BIJ1 párt felhívása, amely a tavaly márciusi általános választásokon a 150 parlamenti helyből egyet szerzett meg, a zsidó egyesületek tiltakozását váltotta ki. Ronny Naftaniel, a Hollandiai Zsidó Központi Tanács alelnöke kijelentette, hogy a felhívás „felháborító”.

„Tényleg nem értem, mit akarnak ezzel mondani” – mondta Naftaniel. „Az emléknap ‘rasszista’? Ez a vád valójában rasszista. Egyenesen sértés a Hollandiában meggyilkolt több mint 100 000 zsidó hozzátartozójával szemben”.

Jazie Veldhuyzen, a BIJ1 párt egyik tagja, aki a városi tanácsban való mandátumért indul, azóta közölte, hogy a párt megváltoztatta álláspontját. Ő nem igazán azt szeretné, hogy a rendezvényt eltöröljék, hanem azt, hogy „befogadóbbá tegyék” – mondta az RTVNH televíziónak.

A Sylvana Simons által vezetett BIJ1 egyike annak a két pártnak, amely 2018-ban képviseltette magát az amszterdami városi tanácsban, és amelyik nem volt hajlandó aláírni az antiszemitizmus elleni küzdelemről szóló közös nyilatkozatot.

A párt Izrael bojkottjáért is kampányol, arra hivatkozva, hogy a párt elkötelezett a palesztinok jogai mellett.

Németország a zöld totalitarizmus útján

Az eljövendő szociáldemokrata, zöld, szabaddemokrata koalíció programja a társadalom és a gazdaság teljes átépítését veszi célba.