Oroszország is kiutasítja a több, mint három éve ott dolgozó amerikai diplomatákat

Távozniuk kell január 31-ig Oroszországból a moszkvai amerikai nagykövetség azon diplomatáinak, akik több, mint három éve szolgálnak állomáshelyükön – közölte szerdán az orosz külügyminisztérium.

A tárca arra figyelmeztetett, hogy ha Washington nem hajlandó kompromisszumra az Egyesült Államokból kiutasított orosz diplomaták ügyében, akkor amerikai külügyi alkalmazottak újabb csoportja lesz kénytelen elhagyni az országot július 1-ig.

Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes rámutatott, hogy az orosz lépés tükörválasz az orosz diplomaták Washingtonból történt amerikai kiutasítására.

Hangsúlyozta, hogy Washingtonnak még van ideje arra, hogy megakadályozza az amerikai diplomaták kiutasítását Oroszországból.

Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete korábban kijelentette, hogy az amerikai külügyminisztérium 2020 decemberében egyoldalúan hároméves korlátot szabott a washingtoni nagykövetség, valamint a New York-i és houstoni orosz főkonzulátus alkalmazottainak kiküldetésére. Ennek alapján jövőre 55 orosz diplomatának kell elhagynia az Egyesült Államokat.

Válaszul orosz diplomaták korábbi kiutasítására, valamint az Oroszország ellen bevezetett szankciókra, Moszkva áprilisban korlátozta orosz állampolgárok alkalmazását a moszkvai amerikai nagykövetségen. Augusztus 1. óta a képviseleten 120 munkatárs dolgozik, ez öt év óta a legalacsonyabb létszám. 2017-ben még tízszer ennyien voltak. A csökkenésre hivatkozva a diplomatavízumokon kívül minden más amerikai beutazási engedély kiadása leállt Moszkvában.

Oroszországnak október végén Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint mintegy 200 diplomatája volt az Egyesült Államokban, de ez a létszáma magában foglalta az ENSZ mellett működő állandó képviselet alkalmazottjait is.

Újabb 27 orosz diplomatát utasítottak ki Amerikából

az orosz diplomáciai képviseletek káderhiánnyal küzdenek