Hanukai ételek és díszek: nem mindegy, hogy mi kerül az ünnepi asztalra

Hanuka ünnepe alkalmából Köves Dvora rebbecennel és Erdős Judittal, az Óbudai Zsinagóga operatív vezetőjével az Elle Decor beszélgetett arról, hogy melyek azok a tradicionális és egyedi készítésű, újragondolt tárgyak, amelyek nem hiányozhatnak a zsidó háziasszonyok ünnepi asztaláról.

Hanuka a fény ünnepe, amelynek során a zsidó háziasszonyok a tradicionális ételek és italok választékának összeállítása mellett odaadó gondossággal tervezik meg az ünnepi dekorációt is, amivel még szeretetteljesebb hangulatot teremtenek a családi asztal körül.

Kíváncsiak voltunk, hogy vajon mik azok a szabályok, amelyeket illik követniük a díszítés során, illetve melyek azok az esszenciális kiegészítők, amik nem hiányozhatnak a szépen terített asztalukról.

A gyertyagyújtásnak vannak szabályai. Például először gyújtjuk meg az úgynevezett szolgagyertyát, amiről meggyújtjuk a többi gyertyát: minden nap eggyel többet, a megfelelő irányból. Áldásokat is mondunk, az első nap hármat, utána már csak kettőt. A hanukiába tehetünk gyertyát vagy olajat is, de a lényeg, hogy ablakba, vagy ajtó mellé tegyük, hogy ezzel is hirdethessük a csodát. A legtöbb családnál, nálunk is, több hanukiát gyújtanak, akár minden szobában is van egy.

– árulta el Erdős Judit, az Óbudai Zsinagóga operatív vezetője.

Majd Köves Dvora rebbecen hozzáfűzte azt is, hogy:

A zsidó háziasszonyok igyekeznek minden szombaton és ünnepnapon változatosan és szépen megteríteni, ennek csak a kreativitásuk szab határt. Hanukakor választhatunk az ünnephez kapcsolódó kiegészítőket, például szójababot, arany vagy ezüst papírba csomagolt csokoládé érméket, amelyek a hanuka díját szimbolizálják. A kellékek színe ilyenkor gyakran fekete, sárga vagy valamilyen neonszín, amelyek a fényt és a sötétséget jelképezik. Az ünnepi asztalon megjelennek ilyenkor a gyerekek által kedvelt hanukai trenderli pörgettyűk.

A háziasszonyok mindezek mellett azt is megosztották velünk, hogy a trenderli (dreidel), a négyoldalú pörgettyű oldalaira írt betűk annak rövidítését teszik ki, hogy

“nagy csoda történt itt”
és mogyoróval, illetve csokoládéval, vagy esetleg igazi pénzzel, egyfajta szerencsejátékot játszanak vele kicsik s nagyok.

Nyolc napig égő olaj csodája

Erdős Judit kiemelte, hogy az asztal dísze lehet egy szép olajtartó is, illetve olyan tányérok, süteményes tálak, amelyekről az ilyenkor megszokott, olajban sült ételeket kínálják, a nyolc napig égő olaj csodájára emlékezve: a fánkot és a latkeszt (más néven tócsni).

A legújabb trendek és irányzatok a díszítésben

Míg régen a klasszikus, félkör alakú hanukiákat használták a zsidó családok, addig ma már ízléstől és pénztárcától függően, bármilyen anyagú, stílusú és formájú hanukiát választhatnak. A lényeg, hogy kilenc gyertyának legyen hely rajta, ahol a kilencedik, úgynevezett szolgagyertya kicsit elkülönül a többitől.

Nekem személyes kedvencem egy átlátszó üveg hanukia, melybe olajat öntök és kanóccal gyújtom meg. Ezt bármilyen terítékhez fel tudom használni, nagyon mutatós darab.

– jegyezte meg Judit.

Dvora rebbecen szívéhez legközelebb álló trend pedig

a hagyományos és posztóterítők kombinációja, méghozzá a legkülönlegesebb színekben és összeállításokban, amelyeket gyöngyökkel, apró kövecskékkel és aranyozott virágokkal díszített kiegészítőkkel, mint a szalvétagyűrű, tesz még elegánsabbá.

A győztes csata, melyre máig emlékezünk

Hanuka ünnepe egy győztes csatának állít emléket, mely nem csak fizikai, de spirituális értelemben is felszabadította a zsidó népet a szír-görög uralom alól.