Apja pisztolyát használta a 15 éves fiú az iskolai lövöldözésnél

A héten egy michigani középiskolai lövöldözés gyanúsítottja egy megfélemlített 15 éves másodéves diák, aki most többszörös előre megfontolt gyilkosság és terrorizmus vádjával néz szembe a hétfő délutáni halálos támadás miatt. A lövöldözésben 4 diák életét vesztette és hét diák megsebesült.

A New York Post közlése szerint a 15 éves Ethan Crumbley-t négy diák megölésével és hét másik megsebesítésével vádolják, amikor állítólag kedden tüzet nyitott a Detroittól mintegy 40 mérföldre északra fekvő Oxford High Schoolban.

Szerdán az Oakland megyei seriff hivatalának tisztviselői azt mondták, hogy a tinédzser előző este videót készített, amelyen diákok megöléséről beszélt – és hasonló fenyegetéseket fogalmazott meg a hátizsákjában talált naplóban.

Szerdán késő este vád alá helyezték.

Az apja mindössze négy nappal korábban, a fekete pénteken vásárolta a lövöldözésben használt 9 mm-es Sig Sauer fegyvert – mondta Michael Bouchard, Oakland megye seriffje.

Karen McDonald, Oakland-megyei ügyész szerdán közölte, hogy hivatala mindkét szülő ellen vádemelést fontolgat.

Elmondta, hogy Crumbley ellen felnőttként gyilkosság, terrorizmus, testi sértés és fegyvertartás vádjával emeltek vádat.

Crumbley az iskolai lövöldözést megelőzően fényképeket tett közzé a fegyverről és arról, ahogyan ő elsütötte azt – tette hozzá a seriff.

Crumbley azóta már törölt üzenete: „Ezt a szépséget ma kaptam. SIGSAUER 9mm. Kérdezz bármit, felelek.”

A nyomozók elmondták, hogy még mindig keresik a halálos lövöldözés indítékát, mivel a gyanúsított nem áll szóba velük. Néhány osztálytársa azonban azt mondta, hogy Crumbley-t terrorizálták – írja a Detroit Free Press.

A nyomozók szerint Crumbley szülei, James és Jennifer azt tanácsolták fiuknak, hogy letartóztatása után ne beszéljen a hatóságokkal. A rendőrségnek engedélyt kell kérnie a fiatalkorú szüleitől vagy gyámjától ahhoz, hogy beszélhessen vele – mondta Mike McCabe seriff-helyettes.

A rendőrség rajtaütött a család otthonán, amely körülbelül két mérföldre van az iskolától, és több lőfegyvert foglalt le a házban – számolt be a Daily Mail.

A lap szerint a tinédzser apja egy irodai szoftvereket szállító cégnél, az Autonomous Inc.-nél dolgozik.

Eközben a nyomozók „mélyre ásnak” Crumbley közösségi média fiókjaiban, hogy megpróbálják meghatározni az indítékot, vagy hogy lássák, volt-e bármilyen jel, amire oda kellett volna figyelni.

Crumbley 2017-ben szerepelt a helyi Oxford Leader újságban, amikor egy általános iskolai csoportos projektről beszélt a szegénységről és az éhezésről.

„Néha látok hajléktalan és éhes embereket az utcán, ezért úgy érzem, hogy cselekednem kell, segítenem kell nekik” – idézték.

A hatóságok kedden késő este közölték, hogy tudomást szereztek a közösségi médiában megjelent bejegyzésekről, amelyek szerint Oxfordban lövöldözéssel fenyegetőztek, de a seriff szerint csak a támadás után szereztek tudomást a pletykákról.

„Most én lettem a Halál, a világok elpusztítója” – állt egy azóta törölt Instagram-fiókban, amely Crumbley nevét viselte a Fox 2 Detroit szerint. „Holnap találkozunk, Oxford”.

Az idézet egy része egy szent hindu szövegből származik, amelyről Robert Oppenheimer atomtudós, az atombomba „atyja” azt mondta, hogy az 1945-ben jutott eszébe, amikor egy kísérleti detonációt figyelt meg.

A seriff szerint Crumbley korábban nem került összetűzésbe a rendőrséggel és nem volt tudomása arról, hogy a lövöldözés előtt bármilyen fegyelmi ügye lett volna az iskolában.

A tinédzser felemelte a kezét, amikor a rendőrök megközelítették – mondta a seriff, hozzátéve, hogy a fegyverében további hét töltényt találtak.

Németország a zöld totalitarizmus útján

Az eljövendő szociáldemokrata, zöld, szabaddemokrata koalíció programja a társadalom és a gazdaság teljes átépítését veszi célba.