Különleges bánásmód, különleges egyenruha, hadsereg

Az Equal in Uniform több száz fogyatékkal küzdő fiatalt toboroz, képez ki, kísér és támogat, akik önként jelentkeznek az IDF-ben való szolgálatra.

A középiskolát elvégző izraeliek többsége számára az izraeli hadsereg a következő lépés a munkaerőpiacra való belépés vagy a felsőoktatás felé való továbblépés előtt. Az izraeli fiatalok egy része – az értelmi fogyatékkal élők – számára azonban az IDF és az izraeli társadalom felé vezető ajtó zárva maradt — számol be róla a The Jerusalem Post.

Sokan azonban megtalálták a módját, hogy kinyissák ezt az ajtót, mégpedig azáltal, hogy önkéntesként jelentkeztek az IDF-be az Egyenlők az Egyenruhában (Equal in Uniform), az AKIM és a Jóléti Minisztérium közös programja keretében.

Az Equal in Uniform 2006-ban alakult, miután felmentést kapott két értelmi fogyatékkal élő fiatal, akik az izraeli hadseregben akartak szolgálni. Az Equal in Uniform több száz fiatalt toboroz, képez ki, kísér és támogat, akik önként jelentkeznek az IDF-ben való szolgálatra.

A kezdetek óta eltelt 15 év alatt mintegy 500 ember jelentkezett önkéntes szolgálatra az ország több tucat bázisán a szervezeten keresztül. Az IDF szerint jelenleg 38 önkéntes szolgál a hadseregben, akik közül 18-an kérték, hogy meghosszabbíthassák szolgálatukat.

Az önkéntesek a behívásuk előtt egy civil, katonai felkészítő programon vesznek részt. Ezután vagy egyéni szolgálati pályán, vagy csoportosan lépnek be, a hadsereg igényeinek, valamint az önkéntes képességeinek és kívánságainak megfelelően.

Hillel Yitzhak Tragin, aki négy évvel ezelőtt költözött családjával New Jerseyből, tavaly jelentkezett önkéntesnek a hadseregbe az Equal in Uniformhoz, miután hallott a szervezetről. Bár értelmi fogyatékos, ő az első a családjában, aki belépett az izraeli hadseregbe.

Hillel a Központi Parancsnokságon szolgál, a báziskonyhán zöldséget pucol és ételeket készít a csapatoknak.

Bár eleinte bizonytalan volt, hogy be akar-e lépni az IDF-be, most, hogy csatlakozott, azt mondta a Jerusalem Postnak, hogy „jó érzés” felvenni az egyenruhát és reggelente elindulni a bázisra.

És sok önkéntessel ellentétben ő végig haladt a sorozási folyamaton, hogy három hete teljes jogú IDF-katonává válhasson.

„Múlt héten lettem igazi katona” – mondta. „Most, hogy igazi katona vagyok, más érzés.”

A Special in Uniform az AKIM része, egy 1951-ben alapított országos szervezet, amely az értelmi fogyatékossággal élő személyek megsegítését tűzte ki célul. Az AKIM olyan programokat támogat, amelyek képessé teszik a fogyatékkal élőket a független életvitel elérésére.

„Olyan embereket segítünk és támogatunk, akik teljesíteni akarják a kötelességüket – ez egy nagyon különleges érték a társadalmunkban”

– mondta Dotan Seigal, az izraeli AKIM támogatott foglalkoztatási és szabadidős programjainak igazgatója.

„Két fő célunk van: Lehetővé tenni, hogy az emberek jobban be tudjanak illeszkedni az izraeli társadalomba – az IDF-hez való csatlakozás a fő módja annak, hogy az izraeli társadalom részévé váljanak –, és társadalmi változást létrehozni” – mondta.

„Az embereknek meg kell ismerniük a fogyatékkal élőket. Mivel ez nem olyasmi, ami az iskolában történik, ennek a hadseregben kell végbe mennie. Valódi társadalmi változás ott történhet, ahol az értelmi fogyatékossággal élő emberek úgy érzik, hogy a társadalmunkhoz tartoznak.”

Az egyik bázis, ahol az önkéntesek szolgálnak, az Izraeli Légierő Palmachim légibázisa Izrael középső részén, ahová naponta mintegy 50-60-an érkeznek.

„Ez nagyon jelentőségteljes – és amit az önkéntesek a bázisra hoznak, az hihetetlen” – mondta a légibázis korábbi dandártábornoka. (Yoav Amiram a Postnak adott interjújában: „Amikor a katonák együtt dolgoznak a speciális igényű önkéntesekkel, sokkal tudatosabbá válnak, és másképp látják a világot”.)

A hadsereg szerint „jelentősen megnőtt” az IDF-ben szolgáló önkéntesek száma. „Jelenleg körülbelül 2000 önkéntes” szolgál, akik különböző szervezeteken keresztül csatlakoztak.

„Az IDF valamennyi beosztásába és egységébe toborozza a különleges társadalmi- és népcsoportokhoz tartozókat, és fontos célnak tekinti a toborzásukat”

– áll a hadsereg közleményében. „Az önkéntes szolgálatra jelentkezni kívánók jogosultak a szükséges kérelmek és dokumentumok benyújtására, és jelentkezésüket minden érintett fél megvizsgálja”.

A zsidó orvos, aki megszökött a nácik elől és megalapította a paralimpiát

Mindazért, amit a neurológia területén és a fogyatékkal élők közösségéért tett, Guttmannt 1966-ban a Brit Birodalmi Rend parancsnokává nevezték ki, és II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte.

Címlapkép forrása: ISRAEL21c