Nigeri tüntetők elállták egy francia katonai konvoj útját, 2 halott és 18 sebesült

Legalább két ember életét vesztette és tizennyolcan megsebesültek Niger nyugati részén egy tüntetésen, amelynek résztvevői elállták egy francia katonai konvoj útját és összetűzésbe kerültek a katonákkal – közölte szombaton a niameyi vezetés.

    A páncélozott járművek és tehergépkocsik pénteken keltek át a határon, miután Burkina Fasóban egy héten át tüntetések akadályozták haladásukat. A megmozdulások résztvevői az ellen tiltakoztak, hogy a francia katonáknak nem sikerült megfékeznie az iszlamista szélsőségesek vérontását a térségben.

Egyre nagyobb az elégedetlenség Franciaország katonai szerepvállalásával a Száhel-régió egykori francia gyarmatain, ahol Párizs több ezer katonát állomásoztat az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezeteknek hűséget fogadott helyi iszlamisták elleni harcra.

A konvoj Elefántcsontpartról indult Maliba, de útközben többször is elállták útját. Szombaton a nyugat-nigeri Tera településen ütköztek a francia katonák a továbbhaladásukat gátló újabb ellenállásba.

    „A francia katonák erőt alkalmazták, hogy kiszabadítsák magukat. Sajnos két ember életét vesztette és tizennyolcan megsebesültek, tizenegyen közülük súlyosan”

– közölte a nigeri belügyminisztérium.

„Vizsgálat indult a tragédia pontos körülményeinek a feltárására és a felelősség megállapítására”

– tette hozzá.

Bevetik a Magyar Honvédséget a Száhel-övezetben

Az Országgyűlés hozzájárult, hogy a Magyar Honvédség a francia haderővel közreműködésben, a Barkhane-művelet részét képező Takuba alkalmi harci kötelékben Mali és Niger területén.

Pascal Ianni ezredes, a francia hadsereg szóvivője a Reuters globális hírügynökségnek elmondta, hogy francia katonák és a nigeri katonai rendőrség alakulatai figyelmeztető lövéseket adtak le tömegoszlatásra, hogy megakadályozzák a teherautók kifosztását, illetve ellopását. Ugyanakkor nem tudta sem cáfolni, sem megerősíteni az áldozatokról szóló jelentéseket.

Ianni hozzátette, hogy a konvoj később folytathatta útját a főváros, Niamey irányába.

    Egy nigeri tisztségviselő által közzétett felvételeken főleg fiatal tüntetőket lehetett látni, akik a többi között azt skandálták a háttérben egy égő úttorlasszal, hogy „Le Franciaországgal!”

Párizs a térségben található kontingensét 5000-ről 2500-3000 főre akarja csökkenteni 2023-ig, miközben több eszközt akar Niger rendelkezésére bocsátani, és más európai különleges erőket is arra akar bátorítani, hogy működjenek együtt a helyi erőkkel. Bár a szélsőségesek több vezetőjével is végeztek már a vérontás nem akar véget érni.

Mohamed Bazoum nigeri elnök pénteken az állami televízióban nyilatkozva védelmébe vette a francia katonai jelenlétet a Száhel-övezetben, mondván, távozásuk káoszhoz vezetne.

Címlapkép: US Africa Command/Flickr

Franciaország a Száhel-övezetben ragadhat

Bár Macron megígérte a kivonulást, a migrációs nyomás miatt lehet kénytelen lesz továbbra is a terrortól sújtott övezetben hagyni a francia csapatokat.